Amsterdam Bewaar

Rechtbank: Te weinig bewijs voor plaatsen autobom Martin Kok

Onder de auto van Martin Kok, uitbater van misdaadwebsite Vlinderscrime.nl, werd vorig jaar juli een bom geplaatst.
Onder de auto van Martin Kok, uitbater van misdaadwebsite Vlinderscrime.nl, werd vorig jaar juli een bom geplaatst. © ANP

De Amsterdamse rechtbank ziet vooralsnog onvoldoende aanwijzingen dat Utrechter Anouar B. de bom heeft geplaatst onder de auto van ex-crimineel en uitbater van misdaadwebsite Vlinderscrime.nl Martin Kok.

Justitie wilde de op 30 mei gearresteerde B. (26) in de cel houden, maar de raadkamer van de rechtbank wijst die vordering af. Ook de 49-jarige man uit Zuid-Holland die vanwege betrokkenheid bij de bom vast zat, hoeft van de rechtbank niet in de cel te blijven.

Volgens het Openbaar Ministerie plaatste Anouar B. in juli vorig jaar de zeer sterke bom onder de auto die Kok van zijn vader had geleend, en die geparkeerd stond voor restaurant Klein Kalfje aan de Amstel, waar Kok die zaterdagavond 2 juli dineerde.

De bom ging niet af. Kok is in december alsnog geliquideerd.

De bom onder de auto was zo krachtig dat hij bij ontploffing behalve Kok vrijwel zeker meer slachtoffers zou hebben gemaakt, onder wie ook dodelijke, concludeerden het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) en het onderzoeksteam uit een recente reconstructie.

Op beelden die de politie die de politie daar van heeft gemaakt, is te zien hoe de Opel Corsa, vergelijkbaar met Koks auto, uit elkaar spat, waarna slechts een zwartgeblakerd, verwrongen karkas over blijft. De kracht van de explosie was volgens onderzoekers van het NFI vergelijkbaar met die van veertig handgranaten.

Dna
Anouar B. wordt beschuldigd van poging tot moord op Kok en (onbekende) anderen. Van hem en anderen zou dna zitten in een 'mengprofiel' dat op de bom is gevonden. Ook kreeg de recherche tips waarin hij werd beschuldigd. B. zou in het milieu de bijnaam 'Zwartkat' hebben.

Advocaat Louis de Leon van Anouar B. noemt het terecht dat de rechtbank de vordering van justitie afwijst zijn cliënt nog in de cel te houden. "Dat is op basis van het nu voorliggende dossier de juiste beslissing."

Lees ook: Deze militair vond de bom onder de auto van Martin Kok