Rechtbank legt straffen tot ruim 4 jaar cel op in ontvoeringszaak Insiya

De rechtbank heeft vijf mannen en een vrouw veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden tot vier jaar en drie maanden voor de ontvoering van de Amsterdamse peuter Insiya in 2016. De rechtszaak rekent het de daders zwaar aan dat het meisje is weggerukt uit haar gezinsleven.

Hanneloes Pen
De ontvoerde Insiya. Beeld ANP
De ontvoerde Insiya.Beeld ANP

De ontvoerders wisten dat Insiya nooit meer haar moeder zou zien, aldus de rechter. “De actie is ook een klap in het gezicht van de rechtsstaat. Men wist dat er de volgende dag een rechtszaak was over Insiya. Dit is eigenrichting.”

De drie hoofddaders, oud-politieagent Erik S. (61), Daniel C. (54) en oud-marinier Willem V.(54) krijgen respectievelijk straffen van vier jaar en drie maanden, vier jaar en drie jaar. De Amerikaan Robert B. (50) kreeg vier jaar. Lizzy S. (26) en oud-rechercheur Huib V. (56) kregen wegens medeplichtigheid een celstraf van respectievelijk 12 en 16 maanden.

Geen van de ontvoerders was bij de uitspraak aanwezig. Nadia Rashid, de moeder van Insiya was er wel, samen met haar familie.

Heftige ontvoering

Het OM gaat Insiya’s vader Shehzad Hemani en de neef Imran S. dagvaarden om de zaak bij verstek te kunnen behandelen. Meerdere uitleveringsverzoeken liepen in India op niets uit. De Amerikanen Daniel C. en Robert B. worden op internationale opsporingslijst als ze niet in hoger beroep gaan.

“Het ontvoeringsplan en de uitvoering waren heftig en in elk geval in Nederland ongehoord. Een van de mannen was zelfs gewapend met een taser en tie-wraps,” aldus de rechter. “Meestal gaat een ontvoering niet gepaard met geweld. Het gevolg is nog erger. Insiya verblijft al drie jaar in India. Er is geen zicht wanneer ze terugkomt. De mensen hebben een gezinsleven kapotgemaakt. Insiya moet haar moeder missen en haar moeder haar dochter. De vader frustreert elk contact van Insiya met haar moeder. Ook is zij gescheiden van haar zus, oma en haar oma. De ontvoerders hebben de mensen zeer veel verdriet gedaan.”

Alle zes ontvoerders moeten terug naar de gevangenis.

Advocaat moeder Insiya: blij met vonnis

De moeder van Insiya, Nadia Rashid, wil op dit moment niet reageren. Haar advocaat Peter Plasman is blij met het vonnis. “We zijn onder de indruk van de manier waarop het vonnis is verwoord: dat het om een ongekende militaire operatie ging, dat een gezinsleven is vernietigd en dat dit niet alleen de moeder en familie betreft maar dat deze ontvoering ook een klap is in het gezicht van de Nederlandse rechtsstaat,” aldus Plasman.

Hij hoopt dat de woorden van de rechtbank indruk maken in India. “De rechter heeft vastgesteld dat het hier om een ernstig misdrijf gaat dat nog steeds voortduurt. Die juridische vaststelling is belangrijk. India kan nu gaan nadenken: ‘Waar zijn we mee bezig?’ en het misdrijf beëindigen. Nederland en India zijn bevriende landen. Dit kan India niet laten passeren. Het is schoffering van een bevriend land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden