Recherche jaagt op persoon die moordenaars Peter R. de Vries van afstand aanstuurde

De recherche jaagt vol op de persoon die rond de moord op Peter R. de Vries nauw contact had met de vermoede daders, de Pool Kamil E. (36) en Delano G. (22). In het onderzoek is onlangs een inval gedaan bij de moeder van verdachte Kamil E.

Paul Vugts
Delano G. en Kamil E. in de rechtbank. G. wordt verdacht De Vries te hebben neergeschoten, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd.  Beeld ALOYS OOSTERWIJK/ANP
Delano G. en Kamil E. in de rechtbank. G. wordt verdacht De Vries te hebben neergeschoten, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd.Beeld ALOYS OOSTERWIJK/ANP

De gezochte persoon, in het dossier vooralsnog aangeduid met de code NN-*4229, gaf de beide uitvoerders op afstand in uitvoerig berichtenverkeer aanwijzingen over hoe ze de moord moesten uitvoeren.

De recherche beschikt over dat berichtenverkeer dankzij de Google Pixel-smartphone die werd gevonden in de Renault Kadjar waarin chauffeur Kamil E. en vermoed schutter Delano G. (22) kort na de moord zijn aangehouden op de A4.

NN-*4229 communiceerde zowel in het Pools als in het Nederlands met de uitvoerders, in straattaal.

Twee onderzoeken

Op de vierde en laatste inleidende zitting in de strafzaak tegen Kamil E. en Delano G. vroegen de advocaten van E. naar de recente inval in het huis van diens moeder. De officieren van justitie wilden er maandag niet meer over kwijt dan dat die inval ‘niet in deze zaak is geweest’.

De zaak tegen de vermoede uitvoerders loopt parallel aan het onderzoek naar de opdrachtgever(s) voor de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries, op 6 juli vorig jaar in de Lange Leidsedwarsstraat, en de betrokken tussenpersonen. Het onderzoek naar de uitvoerders is gedaan door de Amsterdamse recherche, het onderzoek naar de opdrachtgevers wordt gedaan door een team van de Landelijke Recherche.

Te vroeg voor arrestatie

Alles wijst erop dat het laatstgenoemde onderzoeksteam een sterk vermoeden heeft welke persoon schuilgaat achter NN-*4229, maar kennelijk wordt het nog te vroeg gevonden die te arresteren.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de vermelde uitvoerders van de moord op De Vries is op 7 en 15 juni.

Die eerste dag wil de rechtbank het dossier doornemen met de verdachten en hun advocaten, hun persoonlijke omstandigheden met ze bespreken en de familie van De Vries aan het woord laten. De tweede dag begint met het relaas van de vriendin van De Vries. Daarna houden de officieren van justitie hun requisitoir en de advocaten hun pleidooien, waarna de partijen nog op elkaar mogen reageren en de verdachten het laatste woord krijgen.

De uitspraak staat gepland voor 14 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden