PlusAchtergrond

Rapport Onderwijsinspectie schetst ontluisterend beeld van bestuur Haga Lyceum

Met een trits aan voorbeelden schetst de Onderwijsinspectie een ontluisterend beeld van het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum.

Bas Soetenhorst
Het Cornelius Haga Lyceum  Beeld Eva Plevier
Het Cornelius Haga LyceumBeeld Eva Plevier

Hoe het nou toch kwam dat de onderwijskwaliteitsmedewerker die per 1 april in dienst is, getrouwd is met de boekhouder die het Cornelius Haga Lyceum inhuurt? Daar had directeur-bestuurder Soner Atasoy wel een antwoord op: de functie was ingevuld na inschakeling van een headhunter. Wie die headhunter was? De boekhouder.

Die boekhouder is tevens oud-voorzitter van de stichting die boven de school hangt, en daarmee een voorganger van Atasoy. Over 2017 en 2018 bracht de boekhouder ruim 130.000 euro in rekening bij de school: volgens de Onderwijsinspectie gevolg van een ‘buitensporig hoog’ lijkend tarief. De onderbouwing van het aantal gewerkte uren is ‘ongeloofwaardig’. Hier is, in de ogen van de Inspectie, sprake van onrechtmatige verrijking.

En hoe betaalde de school de laptops en elektrische fietsen waaruit leerlingen bij de start van het Haga Lyceum in 2017 konden kiezen? Dat gaat de Inspectie niet aan, aldus Atasoy. En waarom werd 4500 euro aan werkzaamheden aan het schoolgebouw cash betaald? Omdat Atasoy in het buitenland zat en ‘onvoldoende vertrouwen in een girale transactie’ had.

De voorbeelden over de soms schimmige gang van zaken op het Haga Lyceum zijn ontleend aan een donderdag verschenen rapport van de Inspectie, dat de school met een kort geding tevergeefs trachtte tegen te houden. Wie het rapport leest, begrijpt wel waarom Atasoy een publicatieverbod wenste. De bevindingen zijn niet bepaald reclame voor zijn school. Het bestuur zelf ontkent alle beschuldigingen.

Provocerend gedrag Atasoy

Het onderwijs zelf is op orde. De sfeer en omgangsvormen binnen de school zijn vriendelijk en leerlingen voelen er zich prettig. De resultaten zijn tot nu toe in overeenstemming met wat verwacht mag worden. Maar het schoolbestuur, daar is wel wat mee aan de hand.

Met name Atasoy krijgt de wind van voren. Zijn ‘provocerende gedrag’ is schadelijk voor de relatie met de overheid en geeft scholieren het verkeerde voorbeeld, aldus de Inspectie. Burgemeester Femke Halsema noemde hij een ‘domme gans’, toenmalig staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker een ‘incompetente randdebiel’ en inspectiemedewerkers vergeleek hij met de Gestapo.

Van zijn medebestuurders krijgt hij geen tegenspraak en het financiële beleid brengt het voortbestaan van de school in gevaar. De Inspectie becijfert dat er voor meer dan 430.000 euro aan onrechtmatige bestedingen zijn gedaan. Dat de rechter in het kort geding daar een kanttekening bij plaatste, doet daar weinig aan af. Het gaat dan om 5215,54 euro die betaald is aan een schoonmaakbedrijf dat mede-eigendom is van Fouad el Bouch, alias Abou Hafs. Hij is een van de ‘salafistische aanjagers’ van wie de AIVD heeft gewaarschuwd dat zij banden hebben met de school. De rechter vindt de financiële relatie op zichzelf geen reden om te spreken van een onrechtmatige uitgave.

Salaristoename

Evenmin overtreedt Atasoy een regel door de maxima uit de Wet normering topinkomens als uitgangspunt te nemen, zo stelt de Inspectie zelf. Maar mede vanwege de geringe omvang van het bestuur en de school, is dit ‘maatschappelijk niet te legitimeren’, aldus het rapport.

De toezichthouder heeft ook bezwaar tegen de salaristoename van Atasoy doordat hij voor de periode augustus 2018-juli 2019 met een meer dan volledige dienstbetrekking in de boeken staat: 1,2 fte.

De Inspectie plaatst vraagtekens bij het terugbetalen door het bestuur van ruim 24.000 euro aan Atasoy. Het zou gaan om kosten die hij voorschoot in vooral de periode 2012-2014, toen er talloze juridische procedures liepen om het Haga Lyceum te kunnen oprichten. Bij gebrek aan bewijs dat Atasoy de kosten daadwerkelijk maakte, beschouwt de Inspectie de terugbetaling als onrechtmatig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden