Amsterdam Bewaar

Rapport enquêtecommissie over financiële problemen stad komt in 2016

Op de laatste verhoordag in oktober werd voormalig wethouder Lodewijk Asscher verhoord.
Op de laatste verhoordag in oktober werd voormalig wethouder Lodewijk Asscher verhoord. © Rink Hof

De enquêtecommissie die de afgelopen tijd oud-wethouders en voormalige topambtenaren aan de tand heeft gevoeld over het financiële beheer van de gemeente, komt pas in februari 2016 met haar rapport.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het rapport dit najaar al zou verschijnen. Maar 'door de omvang van de verkregen informatie' heeft de commissie meer tijd nodig. Een presentatie van het rapport dit najaar acht de enquêtecommissie daarom 'niet realistisch'. 

Vergissing van 188 miljoen
Eind vorig jaar besloot de raad tot het onderzoek, na opeenvolgende berichten over financiële problemen. Een beruchte zaak betrof een vergissing bij de gemeentelijke belastingdienst, die 188 miljoen in plaats van 1,8 miljoen uitkeerde. Daarnaast liggen er verschillende rapporten over gebrekkige aansturing en kwaliteit bij de dienst financiën.

In een blog volgden Paroolverslaggevers Roelf Jan Duin en Bas Soetenhorst de afgelopen maanden de openbare verhoren die de commissie afnam met alle betrokkenen die zich bezighielden met de financiën van de stad.