Rapport: brandveiligheid studentenwoningen Uilenstede niet op orde

Verhuurder Duwo gaat verbeteringen aanbrengen aan de studentenwoningen op Uilenstede in Amstelveen. Die voldoen momenteel niet volledig aan de bestaande eisen voor brandveiligheid.

Het Parool
Campus Uilenstede Beeld Shutterstock
Campus UilenstedeBeeld Shutterstock

Dat blijkt uit een recent verschenen rapport. Duwo schakelde een onafhankelijk adviesbureau in om te onderzoeken of de brandveiligheid op orde was op Uilenstede. De conclusie van het rapport was niet wat de opdrachtgever ervan had gehoopt. ‘Tot onze verrassing en teleurstelling blijkt daaruit dat op enkele onderdelen niet voldaan wordt aan de eisen van het bouwbesluit 2012,’ schrijft Duwo op de eigen website.

‘Met name het ontbreken van brandwerende woningtoegangsdeuren is een urgent knelpunt,’ zo stelt het adviesbureau dat het onderzoek uitvoerde. De toegangsdeuren van de studentenflat zijn (slechts) twintig minuten brandwerend, waar de minimale eis dertig minuten is. Ook voldoet het gebouw op andere punten niet aan de voorschriften. Maar dat levert geen acuut gevaar voor de bewoners, staat in het rapport te lezen.

Brand in de studentenflat

Aanleiding voor het onderzoek is een brand in de studentenflat in Amstelveen, waarbij vijf mensen gewond raakten. Twee van hen werden naar het ziekenhuis gebracht vanwege het inhaleren van rook. Vijftig studenten moesten worden geëvacueerd. Bij zowel de gemeente als de bewoners ontstond vervolgens onrust over de brandveiligheid.

De gemeente Amstelveen drong begin maart al aan op extra maatregelen, zoals het plaatsen van een rookmelder in elke studentenwoning. Vanaf 1 juli 2022 is het landelijk verplicht om elke bestaande woningen te voorzien van een rookmelder.

Duwo zegt de eerste stappen om aan deze eisen te voldoen al te hebben gezet, en daarnaast de in het rapport geconstateerde gebreken zo snel mogelijk te zullen verhelpen. ‘Duwo zou graag concrete toezeggingen doen op dit punt, maar kan voor nu alleen toezeggen dat het met voortvarendheid opgepakt zal worden. We streven ernaar nog dit jaar te starten met de werkzaamheden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden