Rapper Joey AK lanceert album vanuit cel, met bijdragen van collega’s

Rapper Joey AK zit een forse celstraf uit voor mishandeling en het ontvoeren van een Amsterdamse vrouw en haar dochtertjes, maar dat weerhoudt hem er niet van zijn debuutalbum met dertien tracks uit te brengen: Bodemboy. Bekende criminele en niet-criminele rappers figureren, onder wie Djaga Djaga, die 18 jaar cel uitzit voor een liquidatie in de Bijlmer.

Wouter Laumans en Paul Vugts
 Op de cover van het album en in de advertenties poseert een in Arabisch gewaad uitgedoste kleuter met een geweer, twee kogelhulzen aan de voeten. Beeld
Op de cover van het album en in de advertenties poseert een in Arabisch gewaad uitgedoste kleuter met een geweer, twee kogelhulzen aan de voeten.

De titeltrack Bodemboy is een ode aan Holendrecht, Amsterdam-Zuidoost, waar Joey AK (echte naam Joël H., 24) opgroeide, met veel van zijn vrienden uit rapformatie Zone 6. Een ode ook aan het klatergouden leven vol stapels geld (‘ik tover een stack’), dure spullen en drank (‘we poppen Moët’) en geweld (‘kijk lang, ik boss je hele oogkas’).

Joey AK ‘komt van de bodem’ rapt hij, maar hij ‘wordt miljonair, dat staat vast’. (‘Justitie wil me graag vastzetten, maar ik blijf draaien, net een cassette.’)

Ketting roven

Met de eveneens gedetineerde Djaga Djaga (Jason L., 28) rapt Joey AK in de track Doekoe over geld (‘Ik heb meer dan vier nullen in m’n stash liggen’), een ‘chain’ (ketting) met diamanten en exclusieve merkkleding – en het roven van andermans ketting, een statussymbool in de rapcultuur.

Het gevangenisregime weerhoudt de rappers niet. Hun straf is dat ze hun vrijheid kwijt zijn, maar niet dat ze niet meer zouden mogen rappen, is het idee.

Street credits

Dat Joël H. 3 jaar en 4 maanden cel kreeg voor het ontvoeren van de Amsterdamse Naima N., in het bijzijn van haar dochters van 7 en 3 jaar, is voor tal van bekende rappers geen beletsel bijdrages te leveren. Lijpe, Lil’ Kleine, Boef, Henkie T., MocroManiac: allemaal nemen ze duetten met Joey AK op.

Niet verwonderlijk, want het draait in hun wereld meer om het street credits dan om de maatschappelijke verantwoordelijkheid tegenover hun veelal (heel) jonge fans.

Met Jason L., Djaga Djaga, die 18 jaar kreeg voor zijn rol bij de liquidatie van de 29-jarige Abderrahim ‘Appie’ Belhadj in Bijlmerflat Kikkenstein in 2016 rapt Joey AK expliciet over het plegen van onderwereldmoorden. Over het observeren van een ‘pussy nigga’ en ‘niet slapen voor die slaapt’ (is doodgeschoten). Over ‘patrouilleren op een opp nigga (..) bulletproof vest en .. in die Glock (pistool)’. En: ‘Zorgen dat de opps (rivalen) niet in je straat komen.’

Billboard langs de A1

Voor Bodemboy wordt breed reclame gemaakt, online en in forse advertenties op straat – ook op een billboard langs de A1, bijvoorbeeld. Op de cover en in de advertenties poseert een in Arabisch gewaad uitgedoste kleuter met een geweer, twee kogelhulzen aan de voeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden