PlusReportage

Rapper Akwasi beoordeelt toneelteksten van scholieren

Rapper, acteur en schrijver Akwasi op de OSB. Beeld Dingena Mol
Rapper, acteur en schrijver Akwasi op de OSB.Beeld Dingena Mol

Leerlingen van de Open School­gemeenschap Bijlmer (OSB) hebben de teksten geschreven voor een toneelstuk dat eind september door een professioneel gezelschap in productie wordt genomen. Rapper Akwasi kwam deze week bij de OSB langs om de teksten te beoordelen.

Rebekka Raap

“Ik ben toch geen hond. Dat je aan mijn haar wilt zitten. Dit is toch het heden en niet het verleden,” leest een 15-jarige leerling uit 3 vmbo-t ritmisch voor. Rapper, acteur en schrijver Akwasi Owusu Ansah (31), die bij de laatste van tien toneelschrijflessen op de OSB aanwezig is, is diep onder de indruk. “Het is duidelijk dat er veel boosheid in je zit.”

De tekst is tot stand gekomen dankzij een project van Studio 52nd dat probeert via het schrijven van toneelstukken met jongeren in gesprek te komen over moeilijke onderwerpen. Fanneke Verhallen (39) werkte eerder met een groep aan een stuk over seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Dingen waar mensen eigenlijk niet over praten, maar die wel belangrijk zijn,” zegt ze.

Op de OSB in Zuidoost ging het de afgelopen maanden over het ‘koloniale heden’, ofwel de overblijfselen van het koloniale verleden van Nederland. De teksten die de jongeren hebben geschreven, worden verwerkt tot een toneelstuk dat vanaf september door professionele acteurs wordt gespeeld.

In de laatste les wordt er niet meer geschreven, maar worden vooral verhalen gedeeld. Bijvoorbeeld over afkomst, en wat dat voor de leerlingen betekent. “Het is belangrijk om iets te weten over je roots, omdat je dan niet de fouten maakt die er in het verleden zijn gemaakt,” zegt een leerling. Een klasgenoot: “Als je meer over je afkomst weet, weet je ook waar racisme vandaan komt.”

Heftig

Akwasi, die zelf ook op de OSB heeft gezeten, heeft met racisme te maken gehad op school. “Soms als ik mijn haar niet had gekamd kreeg ik krenten, en dan noemden mensen me krentenbol. Of bokoe, omdat ik van Ghanese afkomst ben.”

Een 14-jarige jongen in de klas herkent zich daar wel in. Ook hij is van Ghanese afkomst en heeft wel eens opmerkingen gekregen over zijn haar. De groep lacht wanneer hij dat zegt. “Ja sorry, ik heb gewoon niet elke ochtend tijd om mijn haar te doen.”

Een andere 14-jarige leerling kreeg de opdracht iets te schrijven vanuit het perspectief van een slaaf op een plantage. Hij maakte een rap. Het is spannend om die op te voeren voor de groep en in aanwezigheid van een rapper, maar hij doet het vol overtuiging. “Afvragend waarom doen die witte mensen mij dit aan. We mogen niet eens zitten alle slaven moeten staan.”

De tekst is heftig, maar volgens Akwasi is dat alleen maar goed. “Laat je niet censureren op wat je wilt zeggen. Over de vorm misschien wel, maar nooit over de inhoud.”

Première op 23 september in de Krakeling. Daarna tournee door Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden