Plus

Rabobank: economie Amsterdam herstelt sneller dan elders

De Amsterdamse economie zal zich dit jaar sneller herstellen dan de rest van het land. Volgens Rabobank groeit de economie van groot-Amsterdam dit jaar 2,6 procent, een vijfde meer dan de gemiddelde landelijke groei.

De horeca in Amsterdam heeft nog meer last van de crisis dan bedrijven in dezelfde sector elders in het land. Beeld Susanne Stange
De horeca in Amsterdam heeft nog meer last van de crisis dan bedrijven in dezelfde sector elders in het land.Beeld Susanne Stange

Eind vorig jaar schatte Rabobank de economische krimp voor Groot-Amsterdam in 2020 tussen de 4,7 en 6,7 procent. De 2,6 procent groei die de bank voor dit jaar voorziet, zal de coronaklap dan ook lang niet goedmaken.

“We weten nog niet precies hoe groot de daling in Amsterdam is geweest,” zegt Rabo-econoom Rogier Aalders, “maar de stad heeft relatief veel last van de crisis. Groot-Amsterdam lijdt onder de wegblijvende toeristen, zakenreizigers en binnenlandse bezoekers. Dat zien we momenteel terug in de daling van het aantal transacties bij onze klanten. De horecasector in Amsterdam is niet alleen relatief groot, maar ook meer afhankelijk van internationale bezoekers dan elders in het land.”

Bezoekersaantallen herstellen

Maar dat effect is niet blijvend. “Bezoekersaantallen zullen langzaam terugveren als de coronamaatregelen vanaf het tweede kwartaal versoepeld worden — en weer herstellen als die regels helemaal niet meer gelden vanaf het vierde kwartaal.”

Dat de hoofdstad zo afwijkt van de rest van het land is geen verrassing. “Voorafgaand aan de crisis heeft Amsterdam enorm profijt gehad van zijn gunstige ondernemingsklimaat, hoogopgeleide beroepsbevolking, strategische ligging in Europa en aanwezigheid van veel internationale bedrijven. Daarom is de regio vóór corona veel harder gegroeid, maar valt de coronaklap relatief groter uit.”

“Maar daarom verwachten we dat Amsterdam ook veel sneller de draad weer oppikt dan andere gebieden. Hetzelfde geldt voor de rest van de regio,” aldus Aalders. “We hebben vaker gezien dat Amsterdam in crisistijd sterker fluctueert. De klap is harder, maar het herstel daarna ook sterker.”

Groei in de horeca

Volgens de analyse zal de landelijke economie dit jaar 2,1 procent groeien nadat deze in het coronajaar 3,8 procent kromp. Voor volgend jaar rekent de bank op een groei met 3,7 procent; over de regionale groei wil Aalders nog geen voorspellingen doen.

Het herstel dit jaar verschilt overigens enorm per sector. “In de horeca verwachten we landelijk 7 procent groei, maar dat zal de krimp van vorig jaar niet compenseren.” Die bedraagt volgens berekeningen van de bank 41 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden