Amsterdam Bewaar

Rabbijn doet aangifte van uitschelden voor kankerjood

Rabbijn Yanki Jacobs, links
Rabbijn Yanki Jacobs, links © Hans van der Beek

Rabbijn Yanki Jacobs (29) uit Amsterdam heeft zondag bij de politie aangifte van discriminatie gedaan tegen twee mannen die hem op de Zuidas vanuit een auto uitscholden.

De rabbijn liep zaterdagavond rond 21 uur met zijn gezin op de Zuidas toen de mannen 'op intimiderende wijze' meerdere keren voorbijreden en hem uitscholden voor 'kankerjood'.

"Op een gegeven moment moet je een grens trekken," zegt Jacobs. "Persoonlijk raakt het me niet zo, want het gebeurt wel vaker, maar als samenleving moeten we dit niet willen. Discriminatie, tegen wie dan ook, is een kankergezwel in de samenleving, en als ik dit tolereer ben ik fout bezig. Dus besloot ik zondag aangifte te gaan doen bij de politie."

Jacobs wordt wel vaker uitgescholden, maar had nu het nummerbord van de auto waarin de mannen zaten onthouden. De oproep die hij op Twitter plaatste om met de mannen in contact te komen is honderden keren gedeeld. "Ik wil weten waarom ze me uitscholden, of ze in een opwelling wat riepen, of dat ze echt haatdragende ideeën hebben."

Serieus
Jacobs benadrukt niet bang te zijn geweest en zegt dat de politie de zaak heel serieus neemt. "Ik ben tiende generatie Joodse Amsterdammer, en ik laat me niet wegjagen uit deze stad. Ik wil dat mijn kinderen op straat kunnen lopen zonder nageroepen te worden."

In maart tekenden elf Amsterdamse politieke partijen het Amsterdams Joods Akkoord om het antisemitisme in Amsterdam terug te dringen. Dat gebeurde nadat koosjer restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg in korte tijd drie keer werd belaagd.