Raadslid Blom (GL) voelde zich onveilig binnen partij

In een interview met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden uitte GroenLinksraadslid Simion Blom een week geleden kritiek op zijn partij. Zo stelde hij als ‘excuus’ te zijn binnengehaald en ‘de enige zwarte’ te zijn. GroenLinks laat dinsdagavond weten Blom te steunen, maar gaat niet in op de beschuldigingen.

Jesper Roele
Simion Blom. Beeld Tammy van Nerum
Simion Blom.Beeld Tammy van Nerum

In het interview met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vertelde Blom (32) over de start van zijn politieke carrière. Die begon in 2009 toen iemand van een flat sprong in de Bijlmer en hij besloot als GroenLinkslid niet langer meer aan de zijlijn te willen staan. “Ik was al lid van GroenLinks en besloot de partij te bellen. Mijn betrokkenheid was vervolgens de reden om mij uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.”

Raadslid Zuidoost

Na eerst voor het ledenblad te hebben geschreven, werd hij in 2010 raadslid in Zuidoost. In zijn eigen stadsdeel voelde hij zich gesteund, maar zodra hij naar het centrum afreisde voor een partijbijeenkomst, voelde hij een enorme ‘kloof’. “Ze waren direct en bot, ik ben beleefd opgevoed. Ik heb respect voor ouderen, dus ik zei ‘u’ tegen een oudere prominente GroenLinkser. Dat vonden ze vervelend.”

Ook zegt hij in het interview tijdens bijeenkomsten altijd ‘de enige zwarte’ te zijn. “Dat voelde ik ook, iedereen keek naar me. Ik wilde graag contact, maar viel bij alles buiten de boot.”

Nadat hij in 2014 lid werd van de gemeenteraad, veranderde er volgens hem niets. Zo kreeg hij geen begeleiding en voelde het voor hem alsof hij uit ‘een andere wereld’ kwam. “Ze zaten te wachten op het moment dat ik zou mislukken. Als ik iets vroeg, werd ik vreemd aangekeken. Als ik een fout maakte, werd ik niet gesteund, maar werd er gelachen.”

Burn-out

Het werd het raadslid te veel en hij stortte in. Naar eigen zeggen zat hij tegen een burn-out aan en had hij regelmatig met black-outs te maken. Maar geen collega informeerde hoe het met hem ging. “Erger, collega’s die getuige waren van zo’n black-out keken elkaar smalend lachend aan.”

Om er bovenop te komen huurde hij een coach in en langzaam kwam hij er weer bovenop. “Ik wilde niet de zoveelste persoon van kleur zijn die voortijdig uit een fractie stapt.” Wel zegt hij zich nog weleens onveilig te voelen bij witte collega's.

Als raadslid maakte hij zich de laatste paar jaar hard voor de bouw van het Regenbooghuis. Een ontmoetingsplek voor mensen uit de queer-community. Hij zegt dat de partij zich daarmee ‘uitgebreid kan profileren’. “Misschien dat ik als excuus binnen ben gehaald, maar nu laat ik het voor me werken.”

Tweede Kamer

Blom staat ook voor GroenLinks op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. In Den Haag wil hij zich vooral voor jongeren in gaan zetten als hij in de Kamer komt.

De Amsterdamse afdeling van GroenLinks reageerde dinsdagavond een week na de verschijning van het interview via zijn eigen website. Voorzitter Vincent de Kom zegt Blom te steunen en ook zijn oproep voor meer diversiteit in de gemeenteraad. “Op dit moment is de politiek nog geen goede afspiegeling van de samenleving. Ook binnen onze partij is nog werk te doen.” Op de beschuldigingen die Blom uit, gaat GroenLinks verder niet in.

De partij schrijft een taskforce diversiteit en inclusie te hebben samengesteld en ook komt er een scholingstraject voor de ontwikkeling van toekomstige raadsleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden