Raadsdebat: geef stadsdeelcommissies meer autonomie

Het ziet er naar uit dat de stadsdeelcommissies vanaf volgend jaar weer wat meer taken en verantwoordelijkheden krijgen. Het zou de derde keer op rij zijn dat het bestuurlijk stelsel van de hoofdstad wordt gewijzigd.

null Beeld Ko Hage
Beeld Ko Hage

In de raad zijn steeds meer partijen te vinden die de rol van de stadsdeelcommissies groter willen maken dan die nu is. Dat bleek woensdagmiddag tijdens een debat over de kwestie. GroenLinks en PvdA, gesteund door de VVD en Denk, willen dat de oude deelraden, die op last van het kabinet in 2014 van de meeste bevoegdheden werden ontdaan, in ieder geval weer eigen financiële middelen krijgen.

Volgens VVD-raadslid Dorienke de Grave moet naar het budgetrecht worden gekeken omdat de commissies anders volledig machteloze organisaties zijn. Dat zou betekenen dat de stadsdeelcommissies in de zeven stadsdelen weer deels zelf mogen bepalen waar zij geld aan uitgeven.

Het zou een verbetering zijn ten opzichte van het huidige takenpakket van de stadsdeelcommissies. Nu mogen zij alleen advies geven aan stadsdeelbestuurders die sinds 2018 geselecteerd worden door het stadsbestuur en daarmee een soort superambtenaren zijn. Stadsdeelcommissies moeten de ogen en oren in de buurt zijn van deze bestuurders, maar hebben geen macht over hen.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat het huidige bestuurlijk stelsel niet goed functioneert. De inwoners zijn ontevreden, maar ook de ambtenaren, bestuurders en raadsleden oordeelden zelf keihard. 65 procent van hen vindt de taakverdeling tussen de verschillende bestuurslagen niet goed, een nog grotere groep (74 procent) vindt het stelsel niet goed uit te leggen aan de Amsterdammers.

Mandaat is ongeveer nul

In 2022 zijn de verkiezingen, het moment om wijzigingen door te voeren, zoals ook in 2018 en 2014 gebeurde. Wethouder Rutger Groot Wassink (bestuurlijk stelsel ) wil ook veranderingen, zei hij. “Het mandaat (van stadsdeelcommissies, red.) is nu ongeveer nul, ze kunnen alleen advies geven. Als je dat niet in de structuur verandert, gebeurt er niet zo veel.” Hij belooft om voor de zomer met een een nieuwe indeling te komen van hoe het nieuwe bestuurlijk stelsel eruit komt te zien.

Opmerkelijk was dat oppositiepartij VVD zich aansloot bij de groep partijen die de bevoegdheden willen uitbreiden, terwijl coalitiepartij D66 juist met de nodige aanpassingen door wil binnen het huidige stelsel. Voorheen pleitte de VVD altijd voor het zoveel mogelijk afschaffen van de stadsdelen als een onnodige bestuurslaag. De VVD stelt wel voorwaarden, zo vinden zij dat de beloning of het aantal vergaderuren voor stadsdeelpolitici niet mag worden uitgebreid, ook het aantal ambtenaren moet gelijk blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden