Raad wil weten hoeveel directies Carré, Arena en Beurs van Berlage verdienen

De stad gaat opnieuw proberen om openheid te krijgen over de directiesalarissen van bedrijven die (deels) gemeente-eigendom zijn, zoals Theater Carré, de Johan Cruijff Arena en de Beurs van Berlage. Hier wordt mogelijk teveel verdiend.

Ruben Koops
null Beeld EPA
Beeld EPA

Een motie van PvdA-raadslid Dennis Boutkan met die strekking kon rekenen op een ruime meerderheid, bijna de hele raad schaart zich achter de oproep. “Als ik niet weet hoeveel ze verdienen, kan ik ook geen publiek debat voeren over de vraag of ik dat misschien te veel vind,” verklaart Boutkan zijn nieuwsgierigheid naar de directiesalarissen.

Namens de gemeente is wethouder Victor Everhardt (economie) aandeelhouder van tientallen bedrijven en instellingen − deelnemingen genaamd − die actief zijn in of rond de stad. Denk aan luchthaven Schiphol, de Johan Cruijff Arena, AEB en Port of Amsterdam.

Sinds 2018

Veel van deze bedrijven zijn transparant over hun directiebeloningen en hebben die zo nodig in lijn gebracht met de WNT-regelgeving, beter bekend als de Balkenendenorm. Maar een aantal deelnemingen is niet helder over de salarissen, wat speculatie voedt dat hier nog altijd teveel verdiend wordt. Dat is in strijd met gemeentelijk beleid: al in 2018 nam de raad een voorstel aan dat bedrijven waar Amsterdam een belang in heeft, publiek of niet, zich aan de WNT-normen moeten houden.

Overigens weet wethouder Everhardt als aandeelhouder precies wat de directies van de deelnemingen verdienen, maar mag hij hier wettelijk gezien niets over zeggen als deze bedrijven daar geen toestemming voor geven.

Zo komt het dat de hoogte van het salaris van onder meer de directie van Theater Carré, de Johan Cruijff Arena en de Beurs van Berlage niet openbaar is. Ook enkele vastgoedvehikels waarin Amsterdam aandelen heeft, rapporteren niet. Terwijl openheid wel een positief effect kan hebben. Zo zorgde een aanhoudende discussie over het hoge salaris van de GVB-directie ervoor dat toenmalig topvrouw Alexandra van Huffelen haar salaris in 2017 vrijwillig matigde tot het normbedrag.

Steunmaatregelen

Volgens Boutkan is openheid van zaken in coronatijd extra van belang omdat veel bedrijven gebruikmaken van steunmaatregelen van de overheid. Dat de directie goudgerande salarissen verdient terwijl de business helemaal stil staat door de pandemie, vindt hij niet uit te leggen.

Met de wens van de raad in zijn binnenzak kan de wethouder opnieuw bij de deelnemingen langs om hen op te roepen transparant te zijn over de salarissen. Het blijft vooralsnog bij een oproep, aangezien Everhardt de openheid niet kan afdwingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden