Nieuws

Raad van State: verbod op lawaaiprotest 4 mei 2018 was terecht

Het verbod op de lawaaidemonstratie die actiegroep ‘Geen 4 mei voor mij’ op de dam wilde houden tijdens de Nationale Dodenherdenking in 2018, is terecht verboden.

Anna Herter
Activist Rogier Meijerink. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Activist Rogier Meijerink.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zo oordeelde de Raad van State woensdag. De voorgenomen actie zou de Nationale Herdenking hebben verstoord, stelt de Raad, en had bovendien kunnen leiden tot agressie en paniek bij omstanders. Het vonnis van de rechter blijft hiermee overeind.

De actiegroep wilde de Dodenherdenking op de Dam verstoren. Eerst door zelf herrie te maken, daarna door een luchtalarm te laten afgaan. Toenmalig waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen verbood de plannen en legde organisator van de groep Rogier Meijerink een gebiedsverbod op. De bestuursrechter ging mee in dit besluit in een kort geding. Meijerink ging daarna in hoger beroep.

Actiegroep ‘Geen 4 mei voor mij’ is het oneens met de herdenking, omdat de slachtoffers van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië er niet worden herdacht. Meijerink is ook bestuurslid bij de stichting Majority Perspective, die in 2018 tevergeefs een verbod op de Sinterklaasintocht in Zaandam probeerde af te dwingen bij de rechter uit Anti-Zwarte Piet-opvattingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden