Raad van State: museumtram gaat voor woonwijk Havenstraat

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de nieuw te bouwen woonwijk met basisschool op het Havenstraatterrein woensdag vernietigd.

Olga Ketellapper en Tom Kieft
De trams staan op dit moment nog gestald in de remise in de Havenstraat. Beeld Electrische Museumtramlijn Amsterdam
De trams staan op dit moment nog gestald in de remise in de Havenstraat.Beeld Electrische Museumtramlijn Amsterdam

De gemeente heeft bij de plannen onvoldoende rekening gehouden met de belangen van het Trammuseum en de Museumtramlijn, oordeelt de Raad.

Al een jaar liggen het Trammuseum en de Museumtramlijn in de clinch met de gemeente over de toekomst van de historische trams. Vorig jaar maart werd bekend dat de huidige loods in de Havenstraat moet wijken voor een nieuwe woonwijk. De tramorganisaties gingen daartegen in beroep.

"Een zeer verrassende uitspraak, die zonder meer in ons voordeel zal werken," zegt voorzitter Balt Korthals Altes van de Museumtramlijn. "Deze uitspraak bevat allerlei aspecten die wij in de volgende onderhandelingen kunnen gebruiken."

Minder rooskleurig
Zo hebben de museumorganisaties plots een zeer gunstige onderhandelingspositie in de gesprekken met de gemeente over de toekomst van het trammuseum, terwijl ze het lange tijd minder rooskleurig inzagen.

Na een lange impasse in de onderhandelingen deed de gemeente vorige maand een handreiking naar de tramorganisaties met een voorstel voor een nieuwe loods op het Havenstraatterrein. Hoewel die loods met 500 m2 veel kleiner was dan de huidige van 4000 m2, waren de tramorganisaties voornemens mee te gaan in de schikking.

"De ironie wil dat de gemeente zelf veroorzaker is geweest van de uitkomst," zegt Korthals Altes. "Wij ontvingen de schikking maar twee dagen voor de zaak bij de Raad van State diende en wilden erin meegaan, maar hadden nog geen tijd gehad te reageren. We waren bereid de zaak uit te stellen, maar de gemeente drong erop aan dat de zaak door zou gaan."

De gemeente is nu aan zet om met nieuwe plannen te komen waarin rekening wordt gehouden met de tramorganisaties. Korthals Altes: "Wij blijven in overleg. Deze strijd voeren we liever niet in de rechtszaal maar in de raadszaal. Het gaat uiteindelijk om publieke afwegingen."

Petitie
Door de tramorganisaties werd vorig jaar een petitie opgesteld voor het behoud van de historische trams in Amsterdam. Die werd bijna 16.000 keer ondertekend.

In reactie op kamervragen zei minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) het eventuele verlies van de historische trams 'uiterst spijtig' te vinden. Een oplossing was echter aan de gemeente Amsterdam, zei ze.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden