Raad van State: hoger beroep tegen Amsterdamse milieuzone ongegrond

Het hoger beroep van de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (Fehac) tegen de milieuzone voor oude brom- en snorfietsen in Amsterdam is woensdag door de Raad van State ongegrond verklaard.  

Oude scooters, zoals deze Vespa's tijdens een jubileumrit in 2011, mogen sinds begin 2018 niet meer in Amsterdam rijden. Beeld ANP

De Fehac is eerder in hoger beroep gegaan bij de rechtbank in Amsterdam. Die verklaarde het hoger beroep in november 2018 ongegrond. De federatie ging vervolgens opnieuw in hoger beroep, dit keer bij de Raad van State. Zij laten woensdagochtend weten de beslissing van de Amsterdamse rechtbank te bevestigen. 

‘Oldtimer’ bromfietsen, die tot het mobiel erfgoed behoren, zijn niet meer toegestaan in de stad. De Fehac vindt dat ‘oldtimereigenaren hierdoor onevenredig worden benadeeld en dat de gemeente meer rekening had moeten houden met hun belangen’.

“We vinden het buitengewoon teleurstellend dat we deze zaak verloren hebben. Het gaat niet alleen om het verliezen, maar we hebben ook het idee dat we miskend worden,” vertelt Bert Pronk, vice-voorzitter van de Fehac. “Bromfietsen van dertig jaar en ouder maken minder kilometer dan nieuwe brom- en snorfietsen. Als je dat met elkaar vergelijkt, dragen oldtimer bromfietsen niet zoveel bij aan de slechte luchtkwaliteit.”

Volgens Pronk denkt de Fehac al lange tijd na over de bijdrage die zij kunnen leveren aan betere luchtkwaliteit. “Dat doen we bijvoorbeeld door onze achterban te motiveren betere brandstof te tanken. Wij denken in stimuleren en faciliteren, maar de overheid denkt juist in verbieden en afschaffen.”

Te vervuilend

Sinds 1 januari 2018 zijn oude brom- en snorfietsen uit 2010 of ouder niet meer welkom in Amsterdam. De gemeente kent sindsdien een milieuzone voor de voertuigen, omdat die te vervuilend zouden zijn. Het college van b. en w. wil met de maatregel de luchtkwaliteit verbeteren.

Voor vrachtwagens is in 2008 al een milieuzone ingevoerd in Amsterdam. In 2017 en 2018 zijn daar milieuzones aan toegevoegd voor bestelauto’s, taxi’s en autobussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden