Raad van State: geen duizend woningen op Hembrugterrein

De bouw van zeker duizend woningen op het Hembrugterrein aan het IJ, gaat niet door. De Raad van State zette dinsdag een streep door de Zaanse plannen.

Michiel Couzy
Een pand op het Hembrugterrein Beeld Charlotte Odijk
Een pand op het HembrugterreinBeeld Charlotte Odijk

De uitspraak is een flinke tegenvaller voor de gemeente Zaanstad, die grote plannen heeft met het Hembrugterrein, tegenover de Amsterdamse Haven. Op dit voormalige defensieterrein moet een wijk van zeker duizend woningen verrijzen.

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het terrein vernietigd.

Klagende bewoners
Een aantal bedrijven had bezwaar gemaakt tegen de plannen, onder wie het Havenbedrijf Amsterdam en partijen die zijn gevestigd op Westpoort in Amsterdam. Zij zijn bang dat de woningbouw ten koste gaat van hun eigen uitbreidingsmogelijkheden en de bedrijfsvoering. Het Hembrugterrein ligt namelijk binnen de geluidszone van Westpoort. Met andere woorden: toekomstige bewoners kunnen bezwaar maken tegen geluidsoverlasten en zo de bedrijven dwarsbomen.

De gemeente Zaanstad wilde gebruik maken van de zogenoemde zeehavennorm, die meer lawaai toestaat voor woningen rondom havens. Toekomstige bewoners moeten dan 60 decibel accepteren in plaats van 55. Volgens de Raad van State kan een plan van duizend woningen nooit onder deze norm vallen.

Zaanstad moet een nieuw bestemmingplan maken, met beduidend minder woningen.
Het nieuwe kunstcentrum dat op het terrein moet komen, valt ook onder het bestemmingsplan. Of dit nog kan doorgaan, is nog niet duidelijk. De gemeente Zaanstad zegt de uitspraak nog te bestuderen.

Lees ook: Gaan huizen en industrie samen in Haven-Stad?, Kan het Hembrugterrein magie behouden bij herontwikkeling? en Dependance Zaans Museum op het Hembrugterrein

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden