Nieuws

Raad: geef leraren en zorgpersoneel voorrang bij coronatest

Amsterdamse leraren en zorgpersoneel zouden sneller duidelijkheid moeten krijgen over hun coronatest. Binnen 24 uur zouden zij de uitslag moeten ontvangen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat vindt een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad, die hier woensdag een motie over indient. Hoewel het testbeleid een landelijke aangelegenheid is, vragen GroenLinks, D66, PvdA, SP en de VVD het stadsbestuur om met klem een beroep te doen op het rijk om ‘alles in het werk te stellen’ om deze beroepsgroepen voorrang te geven. Zo komen leraren en verpleegkundigen sneller te weten of ze besmet zijn met het coronavirus.

De voorrangsregeling zou nodig zijn, omdat leraren op dagelijkse basis in aanraking komen met grote groepen kinderen en zo het virus makkelijk kunnen verspreiden. Dit geldt ook voor zorgpersoneel: een besmette verpleegkundige kan het virus onbedoeld aan diverse patiënten doorgeven, terwijl die toch al een zwakke gezondheid hebben. Snelle duidelijkheid over een testuitslag is extra belangrijk in dichtbevolkte gebieden als Amsterdam, waar het coronavirus momenteel heftiger om zich heen grijpt dan in andere regio’s.

Capaciteit

Voor een snellere analyse van de testmonsters wordt vooral gekeken naar de laboratoria die vaststellen of iemand corona heeft. Daar valt de meeste tijdwinst te behalen. De Amsterdamse GGD heeft in de zomermaanden de testcapaciteit in de RAI en in andere delen van de stad al uitgebreid, om de vraag naar corantesten aan te kunnen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet overigens eerder weten dat de voorrangsregeling er niet zomaar kan komen. “Als je bepaalde groepen voorrang geeft, moeten anderen langer wachten,” zei hij tegen de NOS. De minister gaat de zaak bespreken met de GGD’s, die zo’n voorrangsregeling zouden moeten uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden