Quincy Promes veroordeeld tot vergoeding schade steekincident aan neef

De Nederlandse profvoetballer Quincy Promes (30) is woensdag door de civiele rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan zijn neef. Dit vanwege een steekincident tijdens een familiefeest, in de zomer van 2020.

Het Parool
Quincy Promes verruilde in februari vorig jaar Ajax voor Spartak Moskou. Beeld Offside via Getty Images
Quincy Promes verruilde in februari vorig jaar Ajax voor Spartak Moskou.Beeld Offside via Getty Images

Promes wordt ook nog door het Openbaar Ministerie vervolgd voor poging tot doodslag in een strafrechtzaak, dit staat los van de civiele procedure die werd aangespannen door zijn neef.

De civiele rechter oordeelde woensdag dat Promes zijn neef in juli 2020 in zijn knie stak tijdens een familiefeest in Abcoude. Het slachtoffer zou sindsdien zijn been niet meer kunnen gebruiken en lijden aan PTSS.

De hoogte van de schadevergoeding moet nog bepaald worden. Promes draait ook op voor de proceskosten, zegt advocaat Yehudi Moszkowicz. Hij staat de neef van de profvoetballer bij en bevestigt eerdere berichtgeving door RTL Boulevard. “De civiele rechtbank heeft vandaag feitelijk vastgesteld dat Promes mijn cliënt heeft gestoken en dat dit een onrechtmatige daad oplevert waarvan hij de schade moet vergoeden,” licht Moszkowicz toe.

Woning

Het vaststellen van de hoogte van de schadevergoeding kan volgens hem wel even duren. “Dat gaat via een speciale procedure en daar gaan maanden overheen.” Zijn cliënt spande de civiele zaak aan nadat hij tevergeefs had geprobeerd het geschil ‘via de koninklijke weg’ op te lossen.

Om te voorkomen dat Promes zijn geld naar Rusland zou overhevelen – hij verruilde Ajax in februari vorig jaar voor Spartak Moskou – liet zijn neef beslag leggen op de woning van de profvoetballer. “Daarna moet je dagvaarden en volgt een vonnis,’’ aldus Moszkowicz.

Afgeluisterd telefoongesprek

Promes wordt tevens verdacht van smokkel van synthetische drugs naar Australië en deelname aan een criminele organisatie. Dat laatste zou de reden zijn dat de vijftigvoudig Oranje-international door de politie werd afgeluisterd. Rechercheurs hoorden daarbij toevallig over het steekincident.

In dat gesprek, waarvan de transcriptie via Nieuwsuur uitlekte, is te horen hoe Promes op 25 juli 2020 om één uur ’s nachts zijn vader belt over een steekpartij op het familiefeestje de avond ervoor. De speler lijkt te erkennen dat hij zijn neef in zijn knie stak vanwege een ruzie om geld. Hij vertelde in het gesprek dat de oom de neef heeft gered door voor hem te springen. ”Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?”, zei de voetballer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden