PlusReportage

Queer speeddaten op het pontje naar NDSM, ter ere van Anne+

Op The ANNE+ Love Boat, een pontje naar NDSM en terug, werd zaterdag de wereldwijde première van de film Anne+ gevierd. Inclusief queer speeddaten.

Hans van der Beek
Speeddaten op de ANNE + Loveboat. Beeld Sophie Saddington
Speeddaten op de ANNE + Loveboat.Beeld Sophie Saddington

Op de pier van het pontje naar NDSM staat een boog van ballonnen. De kleuren zijn niet exact in die van een regenboog, maar vrolijk is het even goed. Hier vertrekt deze hele zaterdag The ANNE+ Love Boat, een GVB-ferry die is omgebouwd om de wereldwijde première van de film Anne+ op Netflix te vieren.

De boot is meteen ook de locatie voor een ‘queer speed date event’. Liefhebbers uit de lhbti+-community hebben zich vooraf op kunnen geven en daarna kregen ze een tijdslot toegewezen. Op en neer naar de NDSM-werf – een prima afstand voor een speeddate.

Al met al een origineel premièrefeestje, en al helemaal omdat de film al vanaf vrijdag op Netflix te zien is.

Daar komt de ferry aangevaren, helemaal beplakt met Anne+-foto’s. Op de pier wachten mensen met een mondkapje in de regenboogkleur en mensen die gewoon naar Noord moeten. Op het pontje is de rechter ruimte voor fietsers/voetgangers afgesloten. Daar staat een portier en een bord dat ‘Girls, gays, they’s en iedereen daartussen’ welkom heet.

De binnenruimte, normaal een tochtgat, is aangekleed als knus café. Op de kille stoelen liggen fleurige kussens en er staan kleurrijke tafeltjes met elk twee klapstoelen. Gordijnen, een paar planten en een sjaal met ‘homohooligan’ doen meteen een hoop, en een paar vulva-wandkleedjes ook.

Ayla Satijn, Maya in de serie en film, heet iedereen welkom. “Superleuk dat jullie er allemaal zijn.”

Veilige plek

Vooraf hebben de daters hun voorkeur kunnen opgeven: vrouwen voor vrouwen, mannen voor mannen, mensen voor mensen. In deze ronde zijn de mensen voor mensen aan de beurt. Elke zes minuten wordt gerouleerd. Dan klinkt een belletje.

Satijn: “Het is hier een veilige plek. En jullie zijn hier niet om verliefd te worden, maar om andere mensen te ontmoeten. Let's speeddate!”

Aanschuiven bij deze speeddates is voor de verslaggever niet mogelijk. Daar zijn deze ontmoetingen te kwetsbaar voor.

Netflix

Het gouden duo van de serie, scenarioschrijver Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux, vaart ook mee. In 2015 begonnen ze met dit project, met nauwelijks budget kwam de eerste serie in 2018 op televisie, daarna een tweede en nu een film met een wereldwijde vertoning op Netflix.

Bisscheroux: “Fantastisch. Ik ben overweldigd. Een film stond op mijn bucketlist, vooral om mezelf een schop onder de kont te geven, maar dat het nu echt gelukt is, is echt superbijzonder.”

Wiemeijer: “Het voelt als de zevende hemel. Gisteren voelde als een verjaardag. Toen ik wakker werd, heb ik de film meteen aangezet. Niet om te kijken, maar voor het idee: ik zet even mijn film op Netflix op.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden