PvdA-prominenten Moorman en Timmermans pleiten voor verregaande samenwerking met GroenLinks

De Amsterdamse fractievoorzitter van de PvdA en wethouder Onderwijs Marjolein Moorman en Eurocommissaris Frans Timmermans willen een verdere samenwerking met GroenLinks. De partijprominenten zien zelfs een ‘verbinding’ voor zich.

ANP
Frans Timmermans en Marjolein Moorman. Beeld ANP
Frans Timmermans en Marjolein Moorman.Beeld ANP

Dat schrijven ze in een opiniestuk in de Volkskrant. Beiden worden de afgelopen dagen vaak genoemd als de mogelijke opvolger van de opgestapte PvdA-leider Lilianne Ploumen.

‘Doorbraak’

De twee vinden dat er ‘een doorbraak’ nodig is om het land vooruit te helpen en grote thema’s als de pandemie, klimaatcrisis, oorlog, toenemende ongelijkheid en afnemende bestaanszekerheid aan te pakken. ‘Wij geloven dat verdergaande samenwerking, en zelfs verbinden met GroenLinks, die doorbraak kan zijn. Simpelweg, omdat je samen sterker staat.’

‘Willen we vrijheid, gelijkheid en solidariteit inhoud geven die ons in staat stelt het onrecht uit te bannen, de ongelijkheid te bestrijden en egoïsme en cynisme te vervangen door solidariteit, dan zullen we een heldere sociale en groene koers moeten kiezen,’ schrijven de Amsterdamse wethouder Moorman en Eurocommissaris Timmerman. Volgens hen heeft die koers de sociaaldemocraten ook in andere Europese landen geholpen.

In een interview met Het Parool zei Moorman eerder: “Laten we elkaar niet bestrijden, maar laten we ons vooral sterk maken ten opzichte van rechts. Waarom de kleine verschillen uitvergroten en elkaars kiezers afpakken? We moeten vooral ervoor zorgen dat het neoliberale geluid bestreden wordt.”

Binnen de PvdA is er grote verdeeldheid over verdergaande samenwerking met GroenLinks. Onder Ploumens leiding werd die samenwerking geïntensiveerd, maar zij kreeg daarop kritiek van onder anderen voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman. Uit een peiling van EenVandaag bleek twee dagen geleden juist dat veel PvdA-kiezers een verdere samenwerking wel degelijk zien zitten: 72 procent zou hiervoor zijn. Echt ziet maar 46 procent een daadwerkelijke fusie zitten. Ze vinden dat de speerpunten van de partij daarvoor te ver uit elkaar liggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden