PvdA en CU: ‘Hoe wil Amsterdams college criminele rappers podia afnemen?’

De PvdA en de ChristenUnie in de Amsterdamse gemeenteraad vragen zich af hoe het college criminele rappers zoals Joey AK en DjagaDjaga hun podia wil ontnemen. De politie, gemeente en justitie zien in hen negatieve rolmodellen voor jeugdige fans.

Paul Vugts
Joey AK in een clip die hij opnam in Holendrecht, Amsterdam-Zuidoost. Beeld Screenshot.
Joey AK in een clip die hij opnam in Holendrecht, Amsterdam-Zuidoost.Beeld Screenshot.

Fractievoorzitters Sofyan Mbarki en Don Ceder vragen zich af wat het college onder podia verstaat. Ook willen ze weten of het behalve om fysieke ook om ‘online podia’ gaat. En zo ja, of de politie, justitie en gemeente ook bijvoorbeeld rapclips van internet willen halen.

‘Gangsterleven’

“Hoe ziet het beleid er verder uit als het gaat om het aanspreken van partijen in deze rapscenes op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?” vragen de PvdA en ChristenUnie zich af. “Welke partijen zijn dat volgens het college en wat vraagt het college aan hen?”

De partijen baseren zich op artikelen in Het Parool en een bericht van het onafhankelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, waarin stond dat de Amsterdamse politie de verheerlijking van het ‘gangsterleven’ door specifieke criminele rappers zoals de gedetineerden Joey AK (gearresteerd voor ontvoering en marteling) en DjagaDjaga (veroordeeld tot 18 jaar voor een liquidatie in Amsterdam-Zuidoost) wil stoppen.

Rotte appels

Verschillende experts en rappers stellen dat criminele artiesten moeten worden aangepakt, zeggen de fractievoorzitters, maar in principe niet door hun muziek in de ban te doen. “Hoe reflecteert het college hierop? En welke mogelijkheden ziet het college om de ‘rotte appels’ aan te pakken zonder daarbij de hele rapscene in een kwaad daglicht te zetten?”

Drillrap over corona

De raadsleden vragen het college ook waarom de gemeente Amsterdam enerzijds wil dat jongeren niet negatief worden beïnvloed door specifieke ‘drillraps’ waarin geweld wordt verheerlijkt, maar anderzijds ‘recent zelf wel een drillrap heeft laten maken om jongeren te wijzen op de coronaregels’ (door drillrapper Scovic uit Zuidoost en anderen).

“Critici zijn van mening dat hier een dubbele boodschap vanuit gaat. Wat is de reactie van het college op de kritiek dat de gemeente zelf geen drillraps moet faciliteren en inzetten wanneer de gemeente deze tegelijkertijd ook problematiseert?”

De schriftelijke vragen zijn woensdagmiddag ingediend. Op welke termijn ze worden beantwoord is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden