Amsterdam Bewaar

PvdA en CDA bezorgd over ontslag topambtenaar

De topambtenaar werd ontslagen door gemeentesecretaris Arjan van Gils
De topambtenaar werd ontslagen door gemeentesecretaris Arjan van Gils © Archief

Oppositiepartijen PvdA en CDA eisen opheldering van het college over het vele wisselingen in de ambtelijke top van de gemeente Amsterdam.

Aanleiding is het bericht van Het Parool dat een topambtenaar door de gemeentesecretaris uit haar functie is gezet zonder dat het college van Burgemeester en wethouders daarvan op de hoogte waren.

Onlangs werd Hetty Vlug ontslagen als directeur Jeugd, Zorg en Onderwijs. Wethouders waren tevreden over haar, maar gemeentesecretaris Arjan van Gils en zijn rechterhand Eric ten Hulsen wezen haar de deur. Formeel is de benoeming en het ontslag van directeuren een zaak van de gemeentesecretaris, maar in de praktijk gebeurt dit vrijwel nooit zonder overleg met het college. Het plotselinge vertrek van Vlug zorgde bij wethouders voor verbazing en irritatie.

Raadsleden Dennis Boutkan (PvdA) en Marijke Shahsavari (CDA) maken zich zorgen over het 'patroon van onrust' binnen de ambtelijke organisatie. Vele topambtenaren hebben de afgelopen maanden het veld moeten ruimen en het eigengereide optreden van Van Gils zorgt daarbij voor veel wrevel.