Publieke plekken moeten dicht: ‘Waarom mag Mediamarkt wel open?’

Publieke plekken als musea, theaters en bibliotheken moeten weer dicht om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Onverwacht kwam het niet, toch is de teleurstelling groot. ‘We hebben alles gedaan om het veilig te maken.’

Bezoekers in het Rijksmuseum. Beeld ANP
Bezoekers in het Rijksmuseum.Beeld ANP

Het is een grote klap, zegt een woordvoerder van het Rijksmuseum. “We hadden de laatste periode ongeveer eenvijfde van de bezoekers die we normaal hebben. Met dergelijke bezoekersaantallen gingen de zaken financieel al slecht, maar vanaf woensdagmiddag staan we dus helemaal stil en moeten de deuren helemaal dicht. Dit betekent niet alleen dat we onze basistaak, om publiek kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur en geschiedenis, niet meer kunnen uitoefenen, maar ook heeft het grote financiële gevolgen. Dat is erg jammer. De meeste mensen werken al thuis, maar ook de medewerkers die op de vloer lopen, zullen nu thuis moeten blijven.”

Ook de OBA vindt het jammer dat de bibliotheken de deuren moeten sluiten, aldus een woordvoerder. “Terwijl we er alles aan hebben gedaan om het allemaal veilig te maken, we hebben alle mogelijke maatregelen getroffen voor een veilig bezoek aan de bibliotheek. Mondkapjes waren bij ons verplicht, we hadden strenge maxima vastgesteld voor aantallen bezoekers.”

De OBA zegt begrip te hebben voor de maatregelen die de regering neemt. Ze hebben de afgelopen dagen, toen de sluiting al een beetje in de lucht hing, al verschillende boze reacties gehad van bezoekers, aldus de woordvoerder. “Men vraagt zich af waarom de bibliotheken dicht moeten terwijl de Mediamarkt gewoon mag openblijven. Ik begrijp die reactie wel. Want de bibliotheken hebben natuurlijk ook een belangrijke sociale functie. Mensen komen hierheen om heel even het huis te ontvluchten, om even een krant of een boek te lezen. Er is veel eenzaamheid in de stad, voor mensen die daarmee te kampen hebben speelt de bibliotheek ook een belangrijke functie. Dat houdt allemaal op, nu de deuren dicht moeten.”

De OBA zal alles op alles zetten om het online aanbod zo toegankelijk mogelijk te houden. “Dan heb je het over e-books, maar ook bijvoorbeeld over taalcursussen. Het is belangrijk dat mensen daarvan goed gebruik kunnen blijven maken, helemaal in de komende periode, die zwaar zal worden.”

Het Stedelijk Museum zegt teleurgesteld te zijn over de sluiting. “We hebben hier alles op orde, we hebben het uiterste gedaan om mensen een veilige bezoek aan ons museum te bieden. Dat we nu moeten gaan sluiten, is een hard gelag. Mede omdat de bezoekers ons ook als veilig beoordelen, blijkt uit onderzoek dat we hebben gedaan. Waarom we dan toch dicht moeten? Ik denk dat dat meer met de reis naar ons toe te maken heeft. Bij ons binnen mag het dan veilig zijn, als je bij ons wil komen moet je toch reizen en men wil volgens mij vooral de reisbewegingen beperken.”

De komende twee weken worden enorm spannend, zegt de woordvoerder. “Op 21 november, precies over twee weken dus, hebben we de opening van een enorme voorstelling van de Duits-Nederlandse kunstenaar Ulay. Dat is de grootste tentoonstelling ooit van deze kunstenaar. Het zou heel erg zijn als dat in het water zou vallen. We houden de cijfers in de gaten, maar we hopen dat er dan ruimte komt voor ons om de deuren weer te openen.”

“Dit is pijnlijk,” zegt Samira Dahmani, eigenaar van sauna Reload Club aan de Halmaheirastraat. We zouden ons hoogseizoen in gaan en het ging net weer de goede kant op. We hadden natuurlijk al wat in te halen. Sauna’s moeten het hebben van de wintermaanden dus voor ons boekjaar is dit funest. Financieel wordt het moeilijk.”

Toch heeft Dahmani begrip voor de regels. “We snappen wat er in de wereld gebeurt, dus ik begrijp de regels wel.” Dahmani houdt er rekening mee dat de sluiting langer gaat duren. “Ik stel me erop in dat we tot het einde van het jaar niet meer open mogen, niet twee weken, zoals aangekondigd.”

Ook de seksclubs moeten sluiten. Cor van Dijk van Casa Rosso op de Wallen heeft de persconferentie van Mark Rutte ook zitten bekijken. Vrolijk werd hij er niet van. “We waren drie weken geleden al dicht, er zijn onder de huidige maatregelen al te weinig mensen op straat. We hadden hier steeds meer personeel dan klanten rondlopen.”

Het gaat een pittige tijd worden, zegt Van Dijk. “Eerst deze periode van twee weken, maar daarna heeft het waarschijnlijk ook geen zin voor ons om te openen. Als dat al zou mogen. Het spannendst wordt de periode tot half december. Als de cijfers dan de goede kant opgaan, zouden heel misschien heel voorzichtig de kroegen weer een heel klein beetje open kunnen. Dat zou voor ons een moment zijn om ook weer de rolluiken omhoog te gooien. Vooralsnog is het allemaal heel onwerkelijk als ik hier rondloop: Casa Rosso hoort gewoon open te zijn.”

Artis zegt het sluiten van de dierentuinen te betreuren. “Maar we begrijpen dat het terugdringen van de besmettingscijfers op dit moment het allerbelangrijkst is. We hebben de afgelopen maanden alle maatregelen genomen om een coronaveilig bezoek aan Artis mogelijk te maken voor onze bezoekers en dat lukt goed. We zijn een plek in de buitenlucht waar het goed mogelijk is om afstand te houden. Samen met de spreiding van het bezoek over de dag dankzij starttijden, kunnen onze bezoekers Artis veilig bezoeken. We hopen dat de zojuist aangekondigde maatregelen effect gaan hebben, en dat wij binnenkort weer volledig open kunnen voor onze bezoekers.”

Pathé baalt dat het voorlopig de deuren moet sluiten vanwege de verscherpte coronamaatregelen. Toch begrijpt de bioscoopexploitant, met 30 bioscopen en ruim 200 zalen de grootste van Nederland, dat het nodig is.

“De veiligheid van onze bezoekers en medewerkers staat altijd voorop, en daarom volgen wij te allen tijde de richtlijnen van de overheid en het RIVM,” laat een woordvoerder weten. Bezoekers die al een kaartje hadden gekocht voor de komende twee weken krijgen hun geld terug. Voor abonnees wordt ook een passende oplossing gezocht.

De bioscoopbranche deed eerder dinsdag al een oproep aan de politiek voor extra financiële steun vanwege de coronacrisis. Nu de zalen weer worden gesloten gaan er bioscopen en filmtheaters omvallen in de komende periode, zo waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden