Publicist Yesim Candan doet aangifte na intimidatie: ‘Begonnen na Lale Gül’

Publicist en columnist Yesim Candan gaat aangifte doen van het forceren van de voordeur van haar huis in Amsterdam-Zuid. Candan gaat uit van een poging tot intimidatie omdat ze zich eerder deze maand uitsprak voor schrijfster Lale Gül.

null Beeld -
Beeld -

Sindsdien had Candan al twee keer het gevoel dat er iets niet klopte bij haar voordeur, tot donderdag bleek dat de de deur was geforceerd. Zaterdag werd diezelfde deur geblokkeerd met een voorwerp.

Eerder deze maand sprak Candan, onder meer in Het Parool , haar teleurstelling uit dat de Turkse gemeenschap niet opkwam voor Gül, die sinds de publicatie van haar islamkritische roman Ik ga leven met de dood wordt bedreigd. “Ik weet natuurlijk niet zeker of deze intimidatie te maken heeft met Lale, maar het is wel heel toevallig dat het precies daarna is begonnen.” Er zijn geen spullen meegenomen en er is ook geen boodschap achtergelaten.

Bezoek van wijkagent

Candan heeft bezoek gehad van de wijkagent en de districtschef van de politie in Amsterdam-Zuid is op de hoogte gesteld. Burgemeester Femke Halsema heeft Candan zondag gebeld om te informeren naar haar welzijn. “Ik vind het van belang dat ze mij weet te vinden en dat ze weet dat wij intimidatie niet accepteren,” laat Halsema via haar woordvoerder weten.

Candan zegt niet bang te zijn, maar hoop wel dat er snel werk wordt gemaakt van het feit dat haar huisadres als zelfstandig ondernemer te vinden is via de Kamer van Koophandel. “Als columnist moet ik over alles kunnen schrijven zonder dat iedereen die daar dan boos over is mijn adres kan opzoeken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden