Provincie keurt plannen voor vier windmolens Westelijk Havengebied goed

De provincie heeft de plannen goedgekeurd voor vier windmolens bij de rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied. Het windpark van 9 megawatt (MW) telt mee voor de minstens 50 MW aan nieuwe windmolens die Amsterdam wil neerzetten binnen de gemeentegrenzen.

Bart van Zoelen
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tot voor kort stelde de provincie Noord-Holland extra hoge eisen aan windmolenplannen. Rond Amsterdam was toestemming van de provincie daarom een hobbel die nauwelijks te nemen was. Met het aantreden van het nieuwe provinciebestuur werd vorig jaar een koerswijziging aangekondigd.

Door de nieuwe Omgevingsverordening is het in de Metropoolregio Amsterdam wel mogelijk om nieuwe windmolens te plaatsen. Voorwaarde is dat er minstens drie windturbines van hetzelfde model op een rij komen, waarbij een logische landschappelijke lijn wordt gevolgd. Ook moet de onderlinge afstand gelijk zijn. De vier windmolens die Waternet en waterschap Amstel, Gooi en Vecht willen bouwen aan de Westpoortweg voldoen aan die eisen.

Voorheen stelde Noord-Holland eisen waar windmolenplannen nog veel moeilijker aan konden voldoen. Zo moesten windmolens met zes op een rij staan en op tenminste zeshonderd meter van woningen. Voor elke nieuwe windmolen moeten ontwikkelaars twee oude windmolens opkopen.

Volgens de nieuwe omgevingsverordening kan het provinciebestuur op verzoek van gemeenten gebieden aanwijzen waar windmolens mogen komen. Dat besluit wordt daarna nog voorgelegd aan Provinciale Staten. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied buigt zich daarna over de vergunningen. Waternet moet die nog indienen.

Eerste van vele

Met het windpark aan de Westpoortweg komen de eerste nieuwe windmolens in het vizier die Amsterdam tot 2030 wil neerzetten. De gemeenteraad wil minstens 50 MW extra aan windenergie. Deze vier windturbines zijn goed voor bijna 9 MW.

De zoektocht naar locaties voor de minstens 50 MW aan windmolens die Amsterdam wil, heeft al voor veel commotie gezorgd. Op IJburg en bij de Noorder IJplas vrezen bewoners voor hun uitzicht en geluidsoverlast.

Voor de zoektocht naar geschikte locaties heeft de gemeente zeven zoekgebieden aangewezen. Volgend jaar moet blijken welke locaties in beeld komen. Wethouder Marieke van Doorninck (Klimaat) heeft al gezegd dat ze voor de helft van de nieuwe windmolens een plaats denkt te vinden in de haven.

Afwijken van de provincie-eis om ten minste drie gelijke windmolens in één logische lijn te plaatsen is overigens wel mogelijk. Als het provinciebestuur een ‘windenergiegebied’ aanwijst, zijn ook losse windmolens mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden