Provincie: Amsterdam moet meer statushouders huisvesten

Amsterdam moet van de provincie Noord-Holland meer erkende vluchtelingen onderdak bieden. Als de gemeente voor 1 juli de achterstanden niet inhaalt, dan dreigt Noord-Holland met ingrijpen.

Twee voormalige schoolgebouwen in Noord die zijn getransformeerd tot woningen voor jonge statushouders en starters (18-27 jaar).Beeld Stadgenoot

De provincie zal dan, op kosten van Amsterdam, de achterstanden zelf wegwerken, desnoods met hulp van andere gemeenten, of door tijdelijke woningen te regelen.

Elke gemeente krijgt de opdracht een bepaald aantal statushouders, dat zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, te huisvesten. Amsterdam kampt al jaren met een achterstand. Op 1 januari 2020 had de gemeente een achterstand van 206 statushouders. Daar komt de nieuwe opgave bij om 266 erkende vluchtelingen te huisvesten. Dit betekent dat de stad voor 1 juli 472 plekken moet vinden. In januari is voor 66 statushouders onderdak gevonden.

Door de overspannen woningmarkt kost het de gemeente veel moeite om, veelal sociale, woningen te vinden voor vluchtelingen.

Druk opvoeren

De provincie Noord-Holland oefent druk uit op de gemeenten, omdat statushouders anders te lang in asielzoekerscentra moeten verblijven en dan achterstand oplopen met hun inburgering. De provincie vindt dat ze verder uitstel aan Amsterdam niet meer kan rechtvaardigen naar gemeenten die wél aan hun opdracht voldoen.

Wethouder Laurens Ivens vindt dat de dreigementen van de provincie ‘geen recht doen aan de enorme inspanningen die de Amsterdamse corporaties en de gemeente hebben geleverd.’ De gemeente heeft volgens hem grote achterstanden weggewerkt in tijden van krapte op de woningmarkt. In 2016 bedroeg de achterstand nog duizend woonplekken. “Dit neemt niet weg dat wij ons uiterste best doen om de achterstand zo snel mogelijk helemaal weggewerkt te hebben, zoals we ook al eerder aan de provincie hadden aangegeven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden