PlusReportage

Protestmars Unmute us! werd een lopend feestje: ‘Ik krijg hier kippenvel van, heerlijk’

Zo’n 70.000 festivalgangers en werknemers uit de evenementenbranche liepen zaterdag in zes steden mee tijdens de protestmars Unmute us! Ze eisten dat festivals vanaf 1 september weer mogen.

De protestmars ging zaterdag bij de RAI van start. Beeld Jakob van Vliet
De protestmars ging zaterdag bij de RAI van start.Beeld Jakob van Vliet

‘Hands up! Put ’m up! Put ’m up! Are you ready? One, two, three!’ roept een dj door de microfoon van een van de praalwagens. Onmiddellijk wordt aan het verzoek gehoor gegeven en gaan de handen in de lucht. Een meisje vooraan de stoet draait, zichtbaar genietend, zwierige rondjes op haar rolschaatsen.

Het gaat om een protestmars met spandoeken, benadrukte organisator Jasper Goossen aan de vooravond van de mars. “Het is absoluut niet de bedoeling dat het een feestje wordt.” Ook daaraan is het publiek gehoorzaam. Het lopende feestje wordt geen ‘festival’.

De tocht begint zaterdagmiddag bij de RAI en gaat dwars door de stad langs het Museumplein en door De Pijp. Op de grond voor de RAI liggen stapels demonstratieborden met verschillende opschriften klaar die de demonstranten kunnen meedragen. Fleur (27) uit Amsterdam kiest voor het bord ‘Dit beleid klopt voor geen anderhalve meter’. “Heel veel kan en mag. Kijk naar de voetbalwedstrijden waar mensen door elkaar staan en juichen. En festivals mogen niet. Ik mis het. We vaccineren ons allemaal en dat wordt niet beloond,” aldus Fleur(‘liever geen achternaam’).

De stoet start met circa 12.000 mensen, laat de organisatie weten, maar al snel blijken velen zich tijdens de mars aan te sluiten waardoor er geen einde aan de stoet lijkt te komen. Sommigen zijn op rolschaatsen, anderen lopen met de regenboogvlag of met gele, roze of groene ­ballonnen. Op zelfgemaakte spandoeken en borden staan ludieke teksten: ‘Janken met Janssen’, ‘ProTesten voor Toegang’, ‘Minder Grapperhaus meer house’ en ‘We hebben onze vaccinatie. Waar is de tegenprestatie?’

Meten met twee maten

Buurtbewoners hangen uit de ramen als de stoet onder keiharde housemuziek aan hun straat voorbijtrekt. In de Ferdinand Bolstraat danst een oudere man spontaan mee op zijn balkon. De voorbijtrekkende stoet juicht de man enthousiast toe.

“Ik krijg hier kippenvel van. Dit is heerlijk,” zegt Scheldestraatbewoonster Etje Honnebier (49). “Je voelt het van binnen. De feesten, het lekker hebben samen en de zaak waar dit voor staat. Vroeger ging ik ook naar de festivals.”

Vanaf de praalwagen, gehost door onder meer Apenkooi Events, Ziggo Dome en Awakenings, spreken verschillende mensen de meute toe over de willekeur van het kabinetsbeleid rondom evenementen. Ze eisen dat de festivals per 1 september weer mogen plaatsvinden met een volledige capaciteit. Mark Rutte maakte vrijdag tijdens een persconferentie bekend dat festivals tot 20 september niet doorgaan.

De organisatie van Unmute us! vindt dat het doorgaan van voetbalwedstrijden met publiek en de Formule 1 bewijst dat grootschalige evenementen wél kunnen. De boodschap luidt: ‘Stop met het meten met twee maten.’

Columnist en sociaal onderzoeker Linda Duits roept vanaf een bus door de microfoon: “De fijnste plek om te zijn is een festival. Je bent er vrij. Festivals bieden een ontsnapping aan de dagelijkse realiteit. Die uitlaatklep moeten we missen. Dat is niet goed voor onze gezondheid!”

Mirik Milan, oud-nachtburgemeester: “We kunnen niet meer wachten. Dit is een oproep aan de landelijke en lokale politiek. Formule 1 en voetbalwedstrijden mogen wel doorgaan. We willen gelijk behandeld worden. Weg met de dubbele moraal.”

null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Te druk

Ook in Nijmegen, Utrecht, Eindhoven, Groningen en Rotterdam zijn zaterdag protesten. Volgens Omroep West lopen demonstranten uit Den Haag mee met de mars in Rotterdam, omdat Den Haag demonstraties niet toestond. Even na 15 uur roept de gemeente Amsterdam op Twitter op niet meer naar de demonstratie te komen. Het wordt te druk.

Organisator Goossen is na afloop meer dan ­tevreden met de protestactie. “De opkomst is veel hoger dan we hadden verwacht. Het laat zien dat mensen behoefte hebben om te laten zien dat ze gefrustreerd zijn.” Volgens Goossen is de maat vol voor de sector en gaan mensen daarom massaal de straat op. “De willekeur van de besluitvorming is on­acceptabel en maakt ons boos.”

De protestmars is volgens hem ‘heel erg goed’ verlopen. “De sfeer was gemoedelijk. Iedereen die meeliep, was behoorlijk emotioneel, maar het was echt een feestelijke demonstratie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden