Protestborden Black Lives Matter krijgen nieuw leven op panden in Amsterdam

Meer dan 10.000 betogers kwamen woensdag bij elkaar in het Nelson Mandela Park voor de Black Lives Matter-demonstratie. De protestborden bleven achter op het Bijlmerplein, als een collectieve echo van het protest. Later op de avond verschenen de teksten al op panden door heel Amsterdam.

Anna Salhany
Een van de protestborden wordt uitgelicht op het Bijlmerpark Theater. Beeld Remco Keepers
Een van de protestborden wordt uitgelicht op het Bijlmerpark Theater.Beeld Remco Keepers

Door middel van guerrilla-grootbeeld-lichtprojecties werd in de stad de echo van het protest zichtbaar gemaakt. Het verhaal van de protestborden klonk door op het Bijlmerplein, Kraaiennest en op het Paleis op de Dam. Vorige maand werd de techniek van deze projecties ook al gebruikt, tijdens de coronacampagne Stay Safe Stay Sane in Zuidoost. Toen schenen de teksten van ingezonden brieven en posters op een pand in Holendrecht.

“Toen de demonstraties begonnen, wist ik zelf gelijk dat deze kunstvorm een mooie manier kon zijn om de stem van de Black Lives Matter-movement te versterken. Een van de organisatoren van de demonstratie, Levison Gijsbertha, klopte bij mij aan met hetzelfde idee,” zegt kunstenaar Machteld Aardse.

“Ik kende Levison al van het project in Holendrecht. Ik ben blij dat hij naar mij toe kwam met dit initiatief voor Black Lives Matter. Door onze visies samen te smelten konden we dit in hele korte tijd organiseren.” Samen met kunstenaar Femke Kempkes en Remco Keepers (Pronorm BV) werden tien borden gefotografeerd en direct op locatie vertaald naar groot-beeld-dia.

Een van de protestborden wordt uitgelicht in Kraaiennest. Beeld Remco Keepers
Een van de protestborden wordt uitgelicht in Kraaiennest.Beeld Remco Keepers

Met een busje door de stad

Voor het project werd een busje speciaal ingericht met projector en generator, om deze kunstvorm op een mobiele manier uit te voeren. “We begonnen met de projecties op het Bijlmerplein, om de echo van het protest door te zetten. Daarna werden we getipt om ook naar Kraaiennest te gaan. De reacties van voorbijgangers waren enorm positief,” zegt Aardse. “We wilden het geluid niet alleen in de Bijlmer houden, maar het verbinden met de hele stad. We besloten door te gaan naar de Dam. Het was eigenlijk een heel spontaan plan.”

“Het was die avond opvallend stil en rustig op de Dam. Dat maakte het gelijk ook heel puur. De stem van de demonstranten werd daardoor extra goed belicht,” zegt Aardse. Naast enthousiaste voorbijgangers, kregen de projecties ook positieve feedback van voorbijkomende politie. “We gingen samen met ze in gesprek, en daar kwamen mooie conversaties uit,” zegt Aardse.

Een van de protestborden wordt uitgelicht op het Paleis op de Dam. Beeld Remco Keepers
Een van de protestborden wordt uitgelicht op het Paleis op de Dam.Beeld Remco Keepers

De echo van het protest

Mede-organisator Gijsbertha vindt het mooi dat de stem van demonstranten op deze manier is vergroot. “Hoe meer middelen een boodschap krijgt, hoe beter deze op mensen kan overkomen. Deze kunstvorm is een unieke en krachtige manier om dat te doen.” Volgens Gijsbertha en Aardse kunnen we deze projecties de komende tijd nog wel vaker tegenkomen. “We willen de verhalen van de Black Lives Matter-movement blijven vertellen. We willen als echo dienen, om zo de onzichtbare informatie van het protest een podium te bieden,” zegt Aardse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden