Nieuws

Protest op de Dam tegen afschaffen abortuswet in VS: ‘Ik ben blij dat ik de keuze had’

Honderden demonstranten kwamen zaterdagmiddag op de Dam demonstreren tegen de mogelijke afschaffing van het federale abortusrecht in de Verenigde Staten. Zes vrouwen over keuzevrijheid: ‘Mannen die abortus willen verbieden, misbruiken hun macht.’

Hans van der Beek

Doortje van den Dungen (35)

Doortje van den Dungen. Beeld Dingena Mol
Doortje van den Dungen.Beeld Dingena Mol

“Ik heb zelf voor die keuze moeten staan, en ik ben blij dat ik die keuze kon maken. Het stigma en het gevoel dat je je moet schamen, moet verdwijnen. De overwegingen voor die keuze doen er nooit toe. Ik was niet klaar voor het moederschap en dat moet iedereen zelf kunnen beslissen.”

“Het heeft te veel gevolgen voor je eigen leven om er niet over na te mogen denken, en ook voor dat van het kind. Je moet niet onderschatten hoeveel moeders wereldwijd niet zelf kunnen beslissen over hun eigen toekomst.”

Noa van der Kaay (26)

Noa van der Kaay.  Beeld Dingena Mol
Noa van der Kaay.Beeld Dingena Mol

“Vandaag precies vijf jaar geleden heb ik een abortus ondergaan. Voor mij de keuze heel duidelijk: het was niet de juiste plek in mijn leven om een kind te krijgen. Die keuze was niet moeilijk, maar het was wel een hele intense periode. Ik heb het taboe en het stigma dat rond abortus hangt, ervaren.”

“Twee jaar geleden heb ik ervoor gekozen dit verhaal te delen en ik heb ervaren dat de meeste mensen die zwanger kunnen raken, mijn keuze normaal vonden. Het ligt het gevoeligst bij de groep die zelf geen kinderen kan krijgen. Ik heb daar begrip voor. Maar je gunt het een kind ook om welkom te zijn. Ik kon mijn kind toen geen mooie toekomst bieden. Ik kon nog niet eens voor mezelf zorgen.”

Caroline Wesselman (27)

Caroline Wesselman. Beeld Dingena Mol
Caroline Wesselman.Beeld Dingena Mol

“Het recht op zelfbeschikking is een fundamenteel mensenrecht. We moeten niet bagatelliseren hoe groot de impact op mensen kan zijn als ze een kind krijgen terwijl ze hier niet klaar voor zijn.”

“Ik heb moeite met de term ‘ongeboren kind’. De term insinueert dat een embryo of foetus al een kind, een mens is. We moeten rekening houden met de gevolgen van het voldragen van een ongewenste zwangerschap, juist ook voor het ‘ongeboren kind’. Dat loopt namelijk voor de geboorte al achter op anderen als het niet gewenst is of de ouder(s) niet klaar voor zijn de opvoeding. Dit mogen we nooit onderschatten.”

Hille Takken (50)

Hille Takken. Beeld Dingena Mol
Hille Takken.Beeld Dingena Mol

“Ik ben niet voor abortus, ik ben voor de keuzemogelijkheid. Hoewel het verdrietig is als het leven niet verder kan groeien, ben ik toch voor keuzevrijheid. Zeker als mannen vrouwen opzadelen met hun onverantwoordelijk gedrag. Het is de verantwoordelijkheid van beiden, óók van de man. Maar in 99 van de 100 gevallen is het de vrouw die ervoor opdraait. Zeg maar gewoon 999 van de 1000 gevallen. Een zwangerschap vindt nu eenmaal plaats in het lichaam van een vrouw.”

“In het debat over abortus tekent zich de ongelijkheid af tussen mannen en vrouwen. Mannen die abortus willen verbieden, misbruiken hun macht.”

Sophia Burgos (31)

Sophia Burgos. Beeld Dingena Mol
Sophia Burgos.Beeld Dingena Mol

“Ik ben hier omdat ik Amerikaans ben. Ik ben hier om mijn rechten te beschermen, en vrouwen te steunen die ook voor hun rechten vechten. Het is een basisrecht voor vrouwen om hun autonomie te behouden. Amerika is een ‘global influencer’ voor andere landen. Het is belangrijk dat die invloed positief blijft.”

“Ik ben naar Europa vertrokken voor mijn carrière, maar terwijl ik hier woonde, ontdekte ik hoe veel meer bescherming, vrijheid en kwaliteit van leven hier is vergeleken met Amerika. Mensen vragen me weleens of ik wil terugkeren naar de VS, maar het voelt moeilijk om daar zoveel voor te moeten opgeven.”

Suma van Alphen (35)

Suma van Alphen. Beeld Dingena Mol
Suma van Alphen.Beeld Dingena Mol

“Het is absurd dat dit nog steeds een issue is. Ik heb een aantal jaar geleden een abortus ondergaan en ik moet er niet aan denken hoe mijn leven eruit had gezien als ik dat recht niet had gehad. Ik weet niet of ik er dan nog zou zijn. Het was een ongelukje en ik zat in een gewelddadige relatie. Ik ben nu gelukkig oké, maar ik was toen zeer ongelukkig.”

“Als ik hoor hoe vrouwen bij een abortuskliniek worden belaagd, maak ik me wel zorgen over Nederland. Het is al niet fijn als je die ingreep moet laten doen, zeker niet als je bij de ingang wordt bekritiseerd en dat er mensen staan die tegen je zeggen dat je slecht bent. Dat hoort niet, dat is niet oké.”

Twee aanhoudingen

De demonstratie op de Dam verliep volgens de politie zonder problemen, totdat een groep van twintig tot dertig mensen zich afsplitste en op weg ging richting het Amerikaanse consulaat aan het Museumplein. Op de Vijzelstraat blokkeerden ze de trambaan. Verschillende mensen, onder wie een 27-jarige vrouw, bekladden trams. Toen agenten haar aanhielden, keerden demonstranten zich tegen de politie. Agenten gebruikten wapenstokken om de betogers op afstand te houden.

Een minderjarige jongen werd kort daarna aangehouden. Volgens de politie wordt hij ervan verdacht ‘een persoonlijk eigendom’ van een agent te hebben vernield.

Politie en demonstranten botsen in de Vijzelstraat. Beeld Het Parool
Politie en demonstranten botsen in de Vijzelstraat.Beeld Het Parool

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden