Amsterdam Bewaar

Protest in Van Gogh Museum tegen 'waanzin' sponsor Shell

De kunstenaars beelden psychische ziektes, veroorzaakt door olievergiftiging uit.
De kunstenaars beelden psychische ziektes, veroorzaakt door olievergiftiging uit. © Fossil Free Culture

Een groep kunstenaars protesteerde vrijdagmiddag in het Van Gogh Museum tegen de in hun ogen 'waanzin' achter het partnerschap tussen het museum en oliemaatschappij Shell.

De kunstenaars, met zwarte vegen op het gezicht, beelden psychische ziektes uit die volgens hen veroorzaakt zijn door olievergiftiging. Fossil Free Culture, een collectief van kunstenaars, wetenschappers en activisten, wil op deze manier de sponsoring van kunst door de fossiele brandstofindustrie aan de kaak stellen.

Een van de initiatiefnemers: "Shell krijgt onterecht een positief imago door de sponsoring van het Van Gogh Museum. Het is een bekende strategie van fossiele multinationals om culturele instellingen sponsoren. Zo creëren ze de illusie dat ze een positieve bijdrage leveren aan de samenleving terwijl ze in werkelijkheid klimaatverandering veroorzaken."

Bekijks

Het protest trok veel bekijks. Fossil Free Culture wil in de toekomst vaker door middel van kunst protesteren tegen de nauwe banden tussen vervuilende bedrijven en kunstinstellingen.

In het Van Gogh Museum is momenteel de tentoonstelling  'De waanzin voorbij, Van Gogh en zijn ziekte' te zien.