PlusAchtergrond

Prospect 11: een broedplaats voor jongeren uit Zuidoost die iets willen en kunnen

Een broedplaats voor jongeren uit Zuidoost die iets willen en kunnen. Angelo Bromet en Charity Reingoud zochten een plek en vonden een kantoor met zeven verdiepingen: Prospect 11.

Patrick Meershoek
→ Angelo Bromet en Charity Reingoud: ‘Wij houden van hard werken om ergens te komen.’ Beeld Ernst Coppejans
→ Angelo Bromet en Charity Reingoud: ‘Wij houden van hard werken om ergens te komen.’Beeld Ernst Coppejans

Bij de receptie hangt een sportfiets aan de muur. Die staat model voor de energie die het komende jaar op alle verdiepingen van het verzamelgebouw voelbaar moet zijn. “De verleiding is vaak groot om lekker comfortabel de auto te pakken,” legt Angelo Bromet uit. “Wij houden van hard werken om ergens te komen. Hup, spring op de fiets en ga er eens flink tegenaan.”

Prospect 11 is de nieuwe naam van het kantoor aan de Karspeldreef, waar cultureel ondernemer Bromet samen met Charity Reingoud dit voorjaar is neergestreken om een nieuwe broedplaats te creëren voor de begeleiding van talentvolle jongeren uit de Bijlmer. Dat gebeurde voorheen in cultureel centrum No Limit, maar daar kwam eind vorig jaar een einde aan nadat de subsidiekraan was dichtgedraaid.

Sprong gewaagd

Op zoek dus naar een nieuw onderkomen. Bromet kwam in contact met de eigenaar van het grote kantoor aan de Karspeldreef. “Ik ging praten over een verdieping, maar de eigenaar vroeg of we niet het hele pand wilden huren. Voor een jaar: daarna worden op deze plek twee torens van 110 meter gebouwd. We zijn gaan rekenen. Als we de helft van het gebouw konden verhuren, was het een haalbare kaart.”

null Beeld Ernst Coppejans
Beeld Ernst Coppejans

Eind februari werd het contract getekend. Een week later brak corona uit. Reingoud: “We dachten eerst: we moeten er weer van af. Maar dan waren we de borg ook kwijt geweest. Dat was nog best een bedrag. En dan hadden we helemaal niets gehad.” Bromet: “We hebben de sprong gewaagd. Ik ben het hele land doorgereden op jacht naar banken en stoelen, Charity ging op zoek naar huurders.”

Bonte verzameling

Amper vijf maanden later is er heel veel gebeurd. De helft van de 4600 vierkante meter in het gebouw is in gebruik bij een bonte verzameling huurders, variërend van juridisch adviseurs tot creatief ontwerpers. De inkomsten zorgen voor een solide basis. Bromet: “We hebben deze maand de huur kunnen betalen, die vrijwel volledig is gedekt door onze huurinkomsten. De groei moet komen van de andere activiteiten.”

In de andere helft van het complex draait alles om talentontwikkeling én gebiedsontwikkeling. “We willen de potentie van Zuidoost een plek bieden,” verwoordt Bromet. “In de buurthuizen komen vooral de kids en de veertig-plussers. Wij zijn er voor de groep daartussenin. We richten ons op die jongeren die iets willen of die iets kunnen. Wij helpen ze om te groeien, om een volgende stap te zetten.”

In No Limit gebeurde dat vooral op het gebied van kunst en cultuur, in het nieuwe onder­komen wordt gekozen voor een breed terrein. “De culturele sector maakt moeilijke tijden door,” zegt Bromet. “Corona heeft ook wel duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om flexibel te zijn. We zijn nu vijf jongeren aan het opleiden als buurtgids. Zuidoost krijgt er 30.000 inwoners bij. Dat is een interessante markt.”

→ Interieur van Prospect 11: ‘Ik ben het hele land doorgereden op jacht naar banken en stoelen.’  Beeld Ernst Coppejans
→ Interieur van Prospect 11: ‘Ik ben het hele land doorgereden op jacht naar banken en stoelen.’Beeld Ernst Coppejans

De veelheid aan activiteiten maakt van Prospect 11 voor jongeren een ideale plek om te netwerken. Er is een restaurant waar op dinsdag voor 5 euro kan worden gegeten, er is een dependance van de Black Archives, waar jongeren zich kunnen verdiepen in onder meer de historie van de Bijlmer, Suriname en de Antillen. Er is een studio waar talkshows kunnen worden opgenomen. Er is een yogastudio en een fitness.

De springplank moet ook een consulaat zijn voor organisaties en bedrijven die iets willen doen in Zuidoost. Bromet: “Het komt geregeld voor dat er mooie plannen zijn. Die landen doorgaans als een ufo in Zuidoost: er is geen enkele binding met de omgeving. We merken dat door Black Lives Matter veel bedrijven iets willen doen met diversiteit. Die kunnen zich hier presenteren aan een interessante doelgroep.”

Allemaal mooie plannen, allemaal zonder een euro subsidie. Reingoud: “De gemeente steunt ons alleen indirect, door geregeld een ruimte af te huren.” Bromet: “Dat is wel zo prettig. We hebben in No Limit ervaren hoe subsidie een blok aan het been kan worden. Er komen doelgroepen binnen die niet passen bij de uitgangspunten en waar je eigenlijk niet zo veel mee kunt. We zijn nu vrij om te doen wat wij willen.”

Meteen aan de slag

Er is duidelijk veel energie gestoken in het project. Is een jaar niet erg kort? Bromet: “Integendeel. Alle mensen in dit gebouw weten dat ze meteen aan de slag moeten. Als we hier vijf jaar zouden kunnen blijven, kunnen de ondernemers eerst eens even achteroverleunen. En als wij ons na dit jaar hebben bewezen als een aanwinst, komt er vast wel een volgende aanbod voor een pand.”

Van No Limit naar Prospect 11

Zanger Amartey won de Grote Prijs van Nederland, net als de hiphoppers van SoulTrash. Het collectief Afrolosjes is een van de smaakmakers van het Amsterdamse nachtleven. Met elkaar gemeen hebben de entertainers uit Zuidoost dat zij zijn voortgekomen uit de groep die Angelo Bromet tien jaar geleden opzette in cultuurhuis No Limit.

Honderden jongeren vonden in de loop van tien jaar onderdak bij het project, dat als doel had jongeren met talent en ambitie op weg te helpen. “Jongeren uit Zuidoost krijgen te maken met vooroordelen,” zei Bromet daar eerder over. “Dat is vervelend, maar we zullen het ermee moeten doen.”

Eind vorig jaar viel het doek voor het project. Het stadsdeel en de beheersstichting van No Limit konden het niet eens worden over de hoogte van de subsidie. De beheersstichting besloot daarop de subsidie voor het jongerenproject te stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden