Nieuws

Prognose gemeente Amsterdam: aantal toeristische overnachtingen snel weer op oude niveau

Na twee coronajaren neemt het aantal toeristische overnachtingen in Amsterdam snel toe, laat een prognose van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente zien. Zelfs in een gunstig scenario zal binnen ruim anderhalf jaar het maximale aantal overnachtingen ruim overschreden zijn.

Danielle Kliwon
Het is weer druk in Amsterdam. Beeld Dingena Mol
Het is weer druk in Amsterdam.Beeld Dingena Mol

Op sociale media gingen afgelopen weekend weer beelden rond van toeristisch eenrichtingsverkeer op de Oudezijds Achterburgwal en tijdens het Paasweekend zag het op de Wallen zwart van de mensen. Burgemeester Femke Halsema kwam met een fiks aantal nieuwe maatregelen om de drukte in het Wallengebied in te tomen, maar het probleem beperkt zich niet alleen tot het centrum van de stad. Ook andere delen van Amsterdam is het druk.

Afgelopen jaar werd de verordening Toerisme in Balans aangenomen, een bindende regel die tot doel had de balans tussen gastvrijheid en leefbaarheid in de stad te bewaren. Wat de verordening inhoudt? Dat Amsterdam jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen toeristische overnachtingen wil verwelkomen. Worden het minder, dan gaat de stadsmarketing aan de slag. Dreigen het er meer te worden, dan moet het bestuur van de stad maatregelen bedenken om dit aantal weer onder de 20 miljoen te krijgen.

De aantallen waarbij actie wordt ondernomen, de zogenoemde signaalwaardes, zijn 12 en 18 miljoen. Dat laatste getal dreigt snel dichterbij te komen. Na twee redelijk rustige coronajaren lijkt het de komende tijd weer een stuk drukker te worden. Dat blijkt ook uit de Bezoekersprognose 2022-2024, die het aantal toeristenovernachtingen aan de hand van drie scenario’s voorspelt (laag, midden, hoog).

Overnachtingen in alle scenario’s overschreden

In het laagste scenario wordt de groei van het toerisme getemperd door coronamaatregelen en zal in 2024 het aantal toeristenovernachtingen stijgen tot 19,4 miljoen. Het aantal toeristische overnachtingen blijft onder het maximale aantal, maar boven de signaalwaarde.

In het middelste scenario, voorspeld zonder coronarestricties, ligt dat aantal een miljoen hoger: 20,4 miljoen toeristische overnachtingen. Dat zijn bijna een half miljoen toeristen te veel, zo’n 2,4 miljoen boven de signaalwaarde.

Het hoogste scenario lijkt momenteel zonder ingrijpen het meest realistisch. De vraag naar toerisme wordt volledig gearrangeerd, waardoor er in 2023 al 21,5 miljoen toeristenovernachtingen verwacht worden. Daarna zal een verdere stijging in 2024 worden doorgezet tot bijna 23 miljoen.

Ook het aantal dagbezoeken groeit, er worden 22 tot 23 miljoen bezoeken verwacht in 2024. Voor de dagjesmensen heeft Amsterdam echter geen grenswaarde bepaald.

In de verordening is opgenomen dat als het verwachte aantal toeristen van het laatst voorspelde jaar boven de 18 miljoen uitkomt, het college binnen zes maanden een voorstel moet doen om dit aantal terug te brengen tussen de 10 en 20 miljoen, binnen de voorspelde periode van drie jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden