Proefevenement in club Shelter: 500 danceliefhebbers mogen losgaan

Club Shelter in Noord opent op 29 mei de deuren voor 500 bezoekers. Er kan dan gefeest worden in het kader van een Fieldlabexperiment. ‘Ik vind het nu al een beetje spannend.’

Jesper Roele
Bezoekers in de Ziggo Dome tijdens een eerder proefevenement: een optreden van Andre Hazes.  Beeld ANP
Bezoekers in de Ziggo Dome tijdens een eerder proefevenement: een optreden van Andre Hazes.Beeld ANP

De avond zal GO! heten, naar de gelijknamige hit van Moby. Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) zegt dat nachtclubs ‘niet kunnen wachten om hun deuren weer te openen’. “Het nachtleven levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Voor velen is het een uitlaatklep, een plek van zelfontplooiing en zelfontwikkeling.” Hij hoopt dat de onderzoeksresultaten een bijdrage leveren aan een spoedige en verantwoorde heropening van alle clubs.

De clubavond start om 22.00 uur en duurt tot 05.00 uur. De line-up bestaat uit Alexia Glensy, Anotr, Toman, Ferro, Ingi Visions en Prunk. Jesse van der Heijden van Anotr ziet het optreden als ‘licht aan het einde van de tunnel’. “Al bijna anderhalf jaar hebben we niet op een feest gedraaid. Ik vind het nu al een beetje spannend. Vroeger had je nachtmerries dat de muziek zou uitvallen, dat heb ik nu ook al een beetje. Ik denk echt dat we zweethandjes zullen hebben.”

Oguzhan Guney, de andere vijftig procent van Anotr, is blij dat hij als dj deel mag uitmaken van het Fieldlabexperiment. “Dat we kunnen laten zien dat het veilig kan, is iets waar we graag aan mee willen werken.”

Heropening op volle capaciteit

Burgemeester Halsema zegt dat veel mensen niet kunnen wachten om ‘herenigd te worden op de dansvloer’. “Dit onderzoek is een mooie stap naar meer versoepelingen. We hopen dat dit tussenstation leidt naar de heropening van de clubs op volle capaciteit zonder vooraf te testen, zodat uitgaan weer een spontane belevenis wordt.”

De pilot wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam en de GGD, onder toezicht van hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss van het RadboudUMC. De resultaten worden gebruikt om te kijken hoe nachtclubs in de toekomst weer open kunnen. Bezoekers zullen vooraf worden getest en komen alleen binnen met een negatief testbewijs. Binnen hoeft onderling geen afstand gehouden te worden. De onderzoeksresultaten worden naderhand gedeeld met het Outbreak Management Team (OMT).

Danceliefhebbers kunnen zich inschrijven via de Facebookpagina van het evenement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden