Amsterdam Bewaar

Proef met flexstuderen wordt uitgebreid

Proef met flexstuderen wordt uitgebreid
© ANP

De proef met het zogenoemde flexstuderen wordt uitgebreid. Studenten maken daarbij niet het volledige collegegeld voor een heel jaar over, maar betalen per studiepunt.

De eerste ervaringen zijn bemoedigend en studentenorganisaties vragen om uitbreiding, meldt minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs).

Flexstuderen is als experiment sinds september 2017 mogelijk aan de Universiteit van Amsterdam, Tilburg University, de Hogeschool Windesheim en de Hogeschool Utrecht.

Andere instellingen kunnen zich vanaf 1 januari aanmelden om deel te nemen aan de proef, zodat geïnteresseerden vanaf september 2019 ook bij hen kunnen flexstuderen. Studenten die flexstuderen kunnen hun eigen studietempo en -last bepalen.

Ze krijgen behalve hun studie zo ook ruimte voor bijvoorbeeld een baan, een medezeggenschapsraad, de studentenvereniging, het opzetten van een eigen bedrijf of mantelzorg.

De voorwaarden

- Studenten moeten al een propedeuse hebben gehaald.
- Studenten hebben recht op wettelijk collegegeld (dan voldoe je al aan een aantal voorwaarden, zoals voor de eerste keer een opleiding volgen en uit de EU komen).
- Studenten hebben zich voor het hele jaar als flexstudent ingeschreven.
- Minimaal voor één vak wordt ­betaald, ook al volg je niets.
- In 2017 is het flexstuderen alleen voor studenten die al aan de UvA studeren, vanaf 2018 geldt het ook voor studenten van andere ­universiteiten.