Het mospaneel annex zitbank in de Valkenburgerstraat geeft niet minder maar meer stikstofdioxide.

Proef met CityTrees loopt uit op mislukking

Het mospaneel annex zitbank in de Valkenburgerstraat geeft niet minder maar meer stikstofdioxide.Beeld Jean-Pierre Jans

De CityTrees, mechanische bomen die luchtvervuiling zouden wegnemen, zijn op een mislukking uitgelopen. Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) heeft een streep gezet onder een proef met de panelen vol mosplantjes langs de Valkenburgerstraat.

Bart van Zoelen

Volgens de Duitse leverancier Green City Solutions stond één City Tree gelijk aan 275 bomen. De acht City Trees zouden 20 procent van de fijnstof uit de lucht halen en 5 procent van de stikstofdioxide. In de met vieze lucht worstelende Valkenburgerstraat scheelt dat een slok op een borrel, dus voor een proef had Dijksma’s voorganger Pieter Litjens wel 2 ton over.

Maar het experiment is uitgelopen op een mislukking. Deskundigen van de GGD en de Universiteit Wageningen berekenden dat de City Trees zorgden voor minder dan 1 procent minder fijnstof. Omdat de mospanelen lucht aanzuigen en weer uitblazen in één richting geven ze langs de gevels van de Valkenburgerstraat niet minder maar méér stikstofdioxide.

Symptoombestrijding

Tevoren hadden deskundigen al weinig vertrouwen in de City Tree. Ze spraken van ‘afleidingsmanoeuvres’ en noemden het wetenschappelijk bewijs in deze krant ‘bijzonder mager’. Litjens zei zelf ook al dat de echte verbetering van de luchtkwaliteit moest komen van schoner verkeer en sprak van ‘symptoombestrijding’.

De afgelopen maanden meldden omwonenden al dat het niet zo goed ging met de City Trees. Dat wordt nu bevestigd door de evaluatie van de wetenschappers. Afgelopen maanden legde een kwart van de mosplanten het loodje.

Geen vervolg

Dijksma schrijft aan de gemeenteraad dat deze technologie niet geschikt is om ingezet te worden langs drukke verkeersaders in Amsterdam. Zelfs met twee keer zoveel City Trees of als ze twee keer zoveel lucht aanzuigen, komt het resultaat niet tot de beoogde 10 tot 20 procent schonere lucht.

Dijksma concludeert dan ook dat geen gebruik wordt gemaakt van de optie tot koop die was inbegrepen bij de 2 ton kostende proef. Op korte termijn zal Green City Solutions de City Trees weer weghalen uit de Valkenburgerstraat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden