Plus

Proef met 5G-netwerk in Zuidoost afgeblazen

Een eerder aangekondigde proef met 5G in Heesterveld in Zuidoost gaat voorlopig niet door. Het stadsbestuur wil eerst met de bewoners van de wijk in gesprek gaan over wat de gevolgen zijn van de komst van het nieuwe mobiele netwerk.

Patrick Meershoek
Heesterveld. Beeld Bo van de Wall Perné
Heesterveld.Beeld Bo van de Wall Perné

Het was de bedoeling dat de bewoners van Heesterveld dit voorjaar als eerste bewoners in de stad kennis konden maken met 5G. Daarvoor zouden antennes in de wijk worden geplaatst en honderd telefoons worden verspreid onder bewoners.

De aankondiging van de proef zorgde echter ook voor onrust onder de bewoners, met name over de gezondheidsrisico’s. Vorig jaar meldden zich al enkele mensen bij de GGD met klachten over de invloed van de nog niet aanwezige elektromagnetische straling.

Die zorgen zijn voor het stadsbestuur aanleiding om de proef voorlopig uit te stellen, laat een woordvoerder weten. “We gaan eerst het gesprek aan met de bewoners van Heesterveld over wat het nieuwe netwerk voor hen kan betekenen, en over de zorgen die zij hebben.”

Zorgen

Het stadsbestuur benadrukt dat er momenteel nergens in de stad met 5G wordt gewerkt. “We zien dat op sociale media berichten opduiken over het netwerk, en de gevolgen ervan die nu al merkbaar zouden zijn,” aldus de woordvoerder. “Maar het netwerk is nergens actief.”

De verhalen over de vermeende risico’s voor de gezondheid zijn een bron van onrust op zich, zo blijkt in de praktijk. Vorige week werd in Reigersbos een antenne verplaatst. Dat had niets met de uitrol van 5G te maken, maar leidde getuige berichten op sociale media toch tot zorgen in de wijk.

Amsterdam werkt sinds 2018 mee aan de komst van 5G. In dat jaar ging een proef van start in de Johan Cruijff Arena, waar men hoge verwachtingen heeft van de komst van het nieuwe snelle netwerk voor mobiele telefonie. Die proef is inmiddels afgerond.

Europees Kampioenschap

Een grootschalige test van 5G zou gebeuren tijdens de wedstrijden in de Arena tijdens het Europees Kampioenschap deze zomer. Nu het toernooi niet doorgaat, is die proef van de baan. Mogelijk wordt het netwerk getest tijdens Sail, als dat evenement doorgang vindt.

Het stadsbestuur beschouwt de invoering van 5G als een middel om de ambities van de zogenoemde smart city mogelijk te maken. Het nieuwe netwerk is razendsnel en kan veel meer informatie verzenden dan de huidige generatie.

Een nadeel van het nieuwe netwerk is dat er waarschijnlijk aanzienlijk meer antennes in de stad moeten worden geplaatst voor een goede dekking. Dat stuit op verzet bij de welstandscommissie, maar ook bij mensen met een verhoogde gevoeligheid voor straling.

Hoewel de schadelijke effecten van 5G niet zijn aangetoond, zijn er ook Europese steden die het netwerk buiten de deur houden in afwachting van meer onderzoek. Brussel is daar een voorbeeld van, en ook Genève heeft besloten de invoering met drie jaar uit te stellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden