PlusNieuws

Proces tegen drie Amsterdamse (ex-)ambtenaren van start: ‘jarenlang omgekocht door bouwbedrijven’

Drie volgens justitie corrupte (ex-)ambtenaren van de gemeente Amsterdam staan de komende weken terecht voor het jarenlang aannemen van giften van aannemers, die vervolgens opdrachten kregen voor met name stratenmakerswerk.

Paul Vugts
null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

De mannen van 55, 58 en 68 jaar zouden een variëteit aan spullen en verbouwingen hebben aangenomen, als tegenprestatie voor de voorkeursbehandeling van de bouwbedrijven.

Eén verdachte zou onder meer televisies, een badkamer, een keuken, een scooter, (prijzige) telefoons, een chalet, geld én een boottocht tijdens Sail 2015 (met zijn partner) hebben aangenomen.

Apparatuur en verbouwingen

Een tweede ambtenaar zou onder meer een uitbouw van een huis, een dakraam, steigerhout, geld en een deelname aan een tennistoernooi hebben gekregen. Ook zou hij zijn voorgedragen als lid van een golfclub. Daarnaast zou hij met zijn vrouw hebben meegevaren op een boot tijdens Sail in 2010. De derde verdachte zou een aanbouw aan zijn huis, andere verbouwingen en geld hebben aangenomen, en bovendien zijn gefêteerd met visreizen naar Brazilië en Noorwegen.

De strafzaak dateert al uit 2016, toen na onderzoek van de rijksrecherche invallen werden gedaan bij de verdachten en op hun werkplekken. Het onderzoek was in april 2015 al begonnen naar aanleiding van tips bij het Team Criminele Inlichtingen – de geheime dienst van de recherche.

De rijksrecherche analyseerde daarop telefoongegevens, luisterde de verdachten en de aannemers af en observeerde. Daaruit kwam in de visie van justitie volop bewijs voor de ‘ambtelijke omkoping’.

‘Integriteit ernstig geschaad’

In een aan deze zaak gelieerd strafproces zijn (gewezen) gemeenteambtenaren inmiddels veroordeeld, bijvoorbeeld tot 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. De rechtbank achtte bewezen dat de verdachten hun (informatie)positie als ambtenaar hadden misbruikt ‘om zichzelf te verrijken’ en ook dat ze ‘het vertrouwen in de integriteit van de gemeente Amsterdam ernstig geschaad’ hadden.

Met de bedrijven die de ambtenaren omkochten trof het openbaar ministerie schikkingen.

Voor het proces tegen de drie ambtenaren zijn de komende weken vier dagen uitgetrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden