Achtergrond

Proces moord Wiersum: extra beladen vanwege moordaanslag Peter R. de Vries

Onder zware veiligheidsmaatregelen begint maandag op Schiphol het proces over de moord op Derk Wiersum, advocaat van kroongetuige Nabil B. tegen Ridouan Taghi. De zaak is extra beladen vanwege de moordaanslag op Peter R. de Vries en het afgelasten van de uitzending van RTL Boulevard zaterdag, uit vrees voor een aanslag.

Paul Vugts en Wouter Laumans
De advocaten van advocatenkantoor Plasman namen een minuut stilte om hun vermoorde collega Derk Wiersum te herdenken. Beeld MAARTEN BRANTE
De advocaten van advocatenkantoor Plasman namen een minuut stilte om hun vermoorde collega Derk Wiersum te herdenken.Beeld MAARTEN BRANTE

Het gegeven dat misdaadjournalist De Vries in het ziekenhuis voor zijn leven vecht en de dreiging van nieuw geweld, werpen een schaduw over het proces tegen de verdachten van de moord op Wiersum die de rechtsstaat óók deed schudden op zijn grondvesten.

Om te voorkomen dat procesdeelnemers of misdaadjournalisten wat overkomt, zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, onder meer door de Koninklijke Marechaussee, die hoofdverantwoordelijk is voor de veiligheid op Schiphol.

Zaterdag werd de uitzending van RTL Boulevard afgelast omdat ‘de driehoek’ van burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie René de Beukelaar en politiechef Frank Paauw concrete informatie had binnengekregen over een beraamde aanslag op de studio aan het Leidseplein.

Volgens ingewijden zou het gaan om plannen voor een aanslag met een raketwerper. Op de redactie van RTL Boulevard heerst grote onrust.

Geen beveiliging

Een verband met de moordaanslag op Peter R. de Vries ligt voor de hand. Die werd dinsdag in de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten toen hij na de uitzending van RTL Boulevard van de studio naar zijn auto liep, die hij altijd in dezelfde garage parkeerde. De Vries was alleen en had geen beveiliging.

Alom wordt aangenomen dat de aanslag een vergelding is voor de rol van de misdaadjournalist als adviseur van kroongetuige Nabil B. in het proces Marengo tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Terwijl de Amsterdamse recherche onder leiding van het hoofdstedelijke Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de uitvoering van de moord, onderzoekt de Nationale Recherche onder leiding van het Landelijke Parket van justitie wie de opdracht heeft gegeven.

In dat onderzoek wordt uitdrukkelijk gekeken naar de vermoede criminele organisatie rond Ridouan Taghi. Ook de moord op Nabil B.’s advocaat Derk Wiersum op 18 september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert wordt uitdrukkelijk in verband gebracht met Taghi cum suis, maar ook hier ziet het Openbaar Ministerie vooralsnog alleen hard bewijs tegen de uitvoerders.

Elektrische auto

Vanaf maandag staan Giërmo B. (37) en Moreno B. (32) in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol terecht voor die moord. Justitie stelt dat Moreno B. de schutter is die Wiersum vermoordde toen hij in zijn elektrische auto naar zijn werk wilde gaan, en dat Giërmo B. de vluchtauto bestuurde. Zij zouden de dagen tevoren ook al op pad zijn geweest om Wiersum te treffen.

Overigens zouden zij ook betrokken zijn geweest bij de dubbele moord op de Nederlandse Surinamer Dennis Groenfelt (49) en de 19-jarige Surinaamse Cadischa Prika in mei 2019 in Suriname. Zij werden doodgeschoten op een parkeerterrein in Paramaribo waar ze wat stonden te drinken bij hun auto. Utrechter Groenfelt gold als een soort bodyguard van Robin van O., die wordt beschouwd als een rivaal van Ridouan Taghi.

Voor die dubbele liquidatie staan de twee nog niet terecht. Voor de zaak over de moord op Wiersum zijn deze en volgende week vijf dagen uitgetrokken.

Luister naar de Taghi Podcast

In de Taghi Podcast van Het Parool vertellen misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts over alle ontwikkelingen in Marengo, het liquidatieproces waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden