live

Dag 46: Holleeder: 'Ik heb geen moordenaars. Niet één'

Ruim drie jaar na zijn aanhouding is de rechtbank in Amsterdam dit jaar gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Misdaadverslaggever Paul Vugts houdt je in dit blog op de hoogte.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Astrid zal spelletjes blijven spelen'

  De rechtbank is vergevorderd met het doorspitten van de moorddossiers tegen Willem Holleeder. Die wordt er vooral 'moe' van dat zus Astrid wéér geluidsopnames inbrengt.

  Het 'bandjesnieuws' kwam hard aan. Holleeder probeerde zich duidelijk te beheersen en klonk eerst vooral vermoeid, maar hield zijn woede toch niet in.

  "Ik heb vanaf dag één gezegd dat Astrid dit spelletje zal blijven spelen! Het begint wel vervelend te worden allemaal. Ik maak me niet druk over de inhoud, maar ik vind het toch brutaal dat ze dit zo doet én dat ze (in een interview) in The New Yorker heeft gezégd dat ze hier spelletjes speelt," fulmineerde Holleeder.

 2. Rechtbank sluit de zitting

  Rechtbankvoorzitter Wieland sluit de zitting. Donderdag gaat de zaak verder. Dan komen vooral de nabestaanden van geliquideerde slachtoffers aan het woord.

 3. Inzage onderzoek

  Rechtbankvoorzitter Frank Wieland wil de zittingsdag afsluiten, maar advocaat Sander Janssen heeft nog 'een nabrander'.

  Hij wil stukken inzien uit het onderzoek 'Briard' (naar Donald Groen, Hells Angelskopstuk Harrie Stoeltie en anderen). Daarin heeft de uiteindelijk door de rechtbank voornamelijk afgeserveerde getuige Remko van Lent allerlei volgens Janssen mogelijk relevante verklaringen afgelegd.

  Het Openbaar Ministerie zal donderdagmorgen reageren op het verzoek om inzage in die stukken.

 4. Holleeder: 'U bedoelt mij, een kwal?'

  Rechter Somsen wil ter afronding nog wat doornemen over 'de organisatiestructuur'.

  Ze neemt wat types organisatiestructuren door, waaronder die van 'een kwal' zoals die in de liquidatiezaak Passage is aangevoerd: met een sterk hiërarchische, gesloten top, met daaronder in slierten andere structuren.

  Holleeder moet lachen: "U bedoelt mij, een kwal? Er zullen hier best mensen zijn die mij een kwal vinden. Maar zonder gekheid: Het klinkt allemaal mooi, maar aan het eind van de rit is het een heel spannend verhaal wat allemaal niks is. Ik ken al die andere mensen niet. Ik heb Dino Soerel gezien en ik heb met hem gebeld in een telefooncel en ik ken Stanley Hillis, maar dat heeft verder niks met liquidaties te maken. Er wordt allemaal maar gespeculeerd, maar ik ken al die mensen niet. Neem nou Fred Ros: hij kent mij niet, ik ken hem niet, maar hij bedenkt allemaal van die structuren..."

 5. Roemruchte foto

  Opnieuw passeert de roemruchte foto van de begrafenis van de vader van crimineel Danny K. op begraafplaats Zorgvlied op 12 april 2006.

  Daar komen tal van vermoede criminele kopstukken samen. 'Pater familias' Greg R. en zijn inmiddels tot levenslang veroordeelde zoon Jesse R.; de inmiddels geliquideerde Ali Akgün, de latere kroongetuige Fred Ros, ex-topvechter en veroordeeld witwasser Dick Vrij, de inmiddels geliquideerde ex-topvechter Hans Nijman, Dino Soerel en de inmiddels overleden hasjhandelaar Charles Zwolsman.

  Het Openbaar Ministerie gebruikt die foto vaak om onderlinge verbanden aan te tonen.

  Rechter Somsen rondt af: "Een ontmoeting op zich zegt niet zo veel, maar het gaat ons om de manier waarop. De manier van gedragen."

  Holleeder: "Dat had u van mij de hele dag kunnen zien. Ik ben graag buiten. Toevallig is het nu geobserveerd."

 6. Onder de radar

  De rechter neemt nog allerlei contacten door tussen criminelen die worden gerekend tot de entourage van de vermoede groep Hillis-Soerel-Holleeder.

  Die criminelen zouden in contact hebben gestaan met de Alkmaarse groep die liquidaties zou plegen voor de groep. Patrick R., Donald Groen, Jurmaine B., Ziya G. en Dino Soerel en mogelijk Murat K. worden in wisselende samenstellingen gezien.

  Rechter Somsen: "Het ziet er steeds uit als onder de radar willen blijven door personen die relevant lijken voor dit dossier."

 7. Holleeder: 'Ontmoetingen niet zakelijk'

  De geobserveerden willen steeds 'onder de radar blijven', zo veel is rechter Somsen wel duidelijk.

  In 2005 is Soerel te zien als hij contact heeft met Ali Akgün. Op 1 juni 2005 vertrekt Soerel uit Purmerend, onderweg belt hij met een multomap in handen in een telefooncel. Met (de inmiddels geliquideerde) Senol Tuna loopt hij een sportschool in en uit. Hij rijdt uiteindelijk op zijn motor naar Amsterdam en ontmoet bij een winkelcentrum oud-politieman Hans van E. (later verdacht van het helpen lekken van gevoelige politie-informatie). Even later komt Soerel met Willem Holleeder vanuit de richting van het Scheepvaartmuseum aanlopen naar het Kadijksplein. Holleeder: "Ik ben Soerel wel vaker tegengekomen. Wat hij dan de rest van de dag heeft gedaan, weet ik niet."

  Dino Soerel heeft in zijn eigen zaak gezegd dat er geen verband was tussen zijn ontmoetingen. Met Hans van E. sprak hij over 'plakken hasj', met Holleeder 'voerde hij gewoon normale gesprekjes'.

  Twee weken na de voornoemde observatie ziet de recherche Soerel en Holleeder weer wandelen, druk in gesprek. Soerel gaat een telefooncel in, Holleeder wacht buiten. Holleeder: "Ik zat daar vaak in de buurt. Dan at ik wat of dronk ik wat. Kennelijk heb ik met Dino afgesproken, God zal weten waarom. Niet iets zakelijks of zo."

  Een observatieteam ziet Holleeder in de Amsterdamse Rivierenbuurt op zijn scooter rijden in de Waalstraat. Later worden verderop drie mannen gezien, onder wie Donald Groen en Patrick R.

 8. Observaties door de recherche

  Het volgende, mogelijk laatste, 'hoofdstukje' in het dossier over de bende gaat over observaties door de recherche van leden van de vermoede groep.

  Dino Soerel heeft al eens geprobeerd uit te leggen waarom hij zich afschermde, belde vanuit telefooncellen, steeds apart met betrokkenen af sprak et cetera. Hij 'zat in het drugsmilieu' en daar hoorde dat gedrag bij. "Iedereen in het drugsmilieu probeert zich zo af te schermen."

  Het is een behoorlijk aantal observaties die het openbaar ministerie in het dossier heeft gestopt.

  In oktober 2003 worden (vermoede moordmakelaars) Patrick R. en Donald Groen gezien als ze naar het clubhuis van de Amsterdamse Hells Angels rijden. Op een ander moment rijden ze naar Duitsland. Ze worden vervolgens ook weer in de PC Hooftstraat gezien. Patrick R. stapt in een auto die op naam staat van hun medeverdachte Jurmaine B.

  Donald Groen en Dino Soerel worden samen gezien, ook bij het motel van Van der Valk langs de A2 in Breukelen. Daarna rijdt Soerel op zijn motor naar Amsterdam. In Amsterdam-Noord heeft hij contact met Willem Holleeder. Daarna gaan ze allebei een telefooncel in. Holleeder: "Dat zou ik echt niet weten mevrouw. Ik ken Dino Soerel."

  Rechter Somsen: "Er vallen mij verschillende dingen op. Het is een druk heen en weer rijden en afspreken. Dat u samen met Soerel een telefooncel in gaat, valt me op."

  Holleeder: "Het zegt me niks. Met wie hij verder contact heeft gehad daarvoor, daar heb ik niks mee te maken. Wie ik in die telefooncel heb gebeld en waarover: ik zou niet weten wat. Het ken van alles zijn. Dan moet ik gissen, en dat ga ik niet doen."

 9. Holleeder: 'Ik heb geen groepering'

  Rechter Somsen bespreekt nu getuigenissen en stukken over het voor elkaar zorgen als 'leden' van de groep in de gevangenis kwamen.

  Crimineel Nico V. heeft daarover in het verleden gesproken. Moordenaar Namik Abbasov zei kort voor zijn dood door een hersenbloeding tegen de leden van het Bijzonder Ondersteunings Team (BOT) van justitie (die het zwaarbeveiligde vervoer regelden) dat zijn advocaat werd betaald 'door de groepering rond Holleeder'.

  Holleeder: "Het is weer lekker makkelijk, die zegt weer wat en die is er weer niet. Ik heb geen groepering."

  De inmiddels geliquideerde Ali Akgün, een goede vriend van Dino Soerel, betaalde volgens een getuige de advocaten van twee Alkmaarse Turken die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op Willem Endstra. Kroongetuige Fred Ros zegt dat hij in de gevangenis werd onderhouden door 'de groep', opdat hij niet zou praten. Ook hierin zou Ali Akgün een rol hebben gespeeld. Hij 'mocht Jesse R. en Holleeder offeren' zodat Dino Soerel buiten gevaar zou blijven.

  Holleeder: "Ook daar heb ik niks mee te maken. Hier is het duidelijk niet de groep Holleeder. Ik moest juist geofferd worden. Ik heb daar niet voor betaald."

 10. Hillis en wapens

  Officier van justitie Lars Stempher vraagt Holleeder naar 'Hillis en wapens'.

  Holleeder: "Ik weet dat Mink Kok veel wapens had en dan zal Stanley Hillis die ook wel kunnen hebben."

  Stempher: "U heeft ook gezegd dat Hillis er achter zat toen hier op de eerste dag van uw proces 'Kolbak' (over afpersingen in 2007) met een antitankwapen op dit gebouw was gevuurd. Hoe wist u dat?"

  Holleeder: "Van John Mieremet en Sam Klepper. Ik hoorde dat het gebruikte wapen een raket was. Meer wil ik er niet over zeggen. Ik ken wel gaan speculeren, zoals iedereen doet..."

  Holleeder herhaalt dat hij 'niemand wil verraden'. "Ik ben nu zestig en ik heb nog nooit iemand verraajen. Ik wil niet dat jullie via mij uitkomen bij degene die toen op de bunker heeft geschoten. Ik heb degenen die geschoten hebben na 2012 gesproken om te verifiëren of het klopte wat ik dacht en dat was zo, maar ik ga ze hier niet noemen."