Nieuws

Prinses Amalia gaat aan UvA studeren, woont vanaf september in Amsterdam

Prinses Amalia start in september met de bachelor politics, psychology, law and economics (PPLE) aan de UvA. Ze verhuist dan ook naar Amsterdam.

Het Parool
Prinses Amalia. Beeld ANP
Prinses Amalia.Beeld ANP

De 18-jarige prinses heeft afgelopen jaar de aanmeld- en selectieprocedure van de studie met succes doorlopen, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten.

De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zal woonruimte gaan huren met een aantal medestudenten. Burgemeester Femke Halsema heet haar ‘van harte welkom’ in Amsterdam. “We hopen dat ze een mooie studententijd tegemoet gaat.”

Amalia heeft voor een andere studentenstad gekozen dan haar vader en oma. Zowel Willem-Alexander als Beatrix studeerde in Leiden. De prinses had het afgelopen jaar een tussenjaar, waarin ze vooral vrijwilligerswerk heeft gedaan. Vorig jaar behaalde Amalia haar gymnasiumdiploma.

Dat de prinses voor Amsterdam heeft gekozen, is onder meer vanwege de grootte van de stad, vermoedt koningshuisvolger Jeroen Schmale. “Amsterdam kent veel meer bekende mensen dan Leiden. Daar zou ze waarschijnlijk veel meer opvallen.”

Studentencorps

Uit de biografie die Claudia de Breij vorig jaar over Amalia schreef, kwam al naar voren dat zij studeren in Leiden niet beschouwde als een gegeven. Áls ze dat zou doen, en áls ze bij studentencorps Minerva zou gaan, zou het zijn ‘omdat ik dat echt zelf wil en niet om de traditie’.

De prinses wil tijdens haar studie wel bij het corps. Met een jaarclub, alles erop en eraan, liet ze destijds weten. In de hoofdstad is dat het Amsterdamsch Studenten Corps. Het is waarschijnlijk dat ze na haar bachelor naar het buitenland vertrekt om daar haar master te halen.

“De vraag is of ze zich helemaal in het studentenleven stort én hoeveel we hiervan gaan zien,” vertelt Schmale. “Amalia is de eerste troonopvolger in tijden van sociale media en smartphones. Elke foto of video van haar in de stad, kan meteen worden verspreid.”

Tot nu toe is het volgens hem altijd ‘redelijk goed’ gegaan. “In haar pubertijd heeft ze altijd mensen om zich heen verzameld die haar privacy hebben gewaarborgd. Zo is ze nooit met gekke filmpjes op TikTok of Snapchat verschenen. Maar reken er maar op dat er goede privacy-afspraken worden gemaakt met club- en studiegenoten.”

Tijdens haar studententijd zal ze af en toe officiële taken vervullen, mits die te combineren zijn met haar studie.

‘Uitdagende opleiding’

De UvA laat op de eigen website weten ‘trots’ te zijn op de keuze van de prinses ‘voor een uitdagende en veelzijdige opleiding aan de Universiteit van Amsterdam’. Daarnaast geeft de universiteit meer informatie over de studie die Amalia gaat volgen, waarin rechtsgeleerdheid, economie, politicologie en psychologie gecombineerd worden. De 219 jaargenoten van Amalia die na de zomer aan de studie beginnen, komen zowel uit Nederland als uit het buitenland.

De decaan van de opleiding, Radboud Winkels, zegt: “Wij leren studenten samen te werken en vanuit meerdere kanten naar onderwerpen te kijken. Denk aan de coronacrisis: het ging niet alleen over gezondheid, maar ook over belangen van ondernemers, over eenzaamheid en over fundamentele rechten. Al die disciplines komen in samenhang aan bod bij PPLE.”

Volgens Schmale krijgt Amalia beveiligers om haar heen in de collegebanken. “Dat zal in Amsterdam niet veranderen. Maar dat is ze inmiddels wel gewend. Op de basisschool en middelbare school had ze ook altijd wel een of meer beveiligers om haar heen.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden