Primeur voor Noord: meer dan honderdduizend inwoners

Amsterdam-Noord telt sinds deze week meer dan honderdduizend inwoners. Stadsdeelvoorzitter Erna Berends heeft Noorderling numero 100.000 vanmiddag officieel verwelkomd.

Bart van Zoelen

Het staat overigens niet vast dat deze Esther, die haar achternaam liever niet bekend wil maken, precies de honderdduizendste inwoner was. Omdat voortdurend nieuwe Amsterdammers geboren worden, overlijden of verhuizen zou het veel uitzoekwerk vergen om precies vast te stellen bij wie de teller naar zes cijfers sprong.

Zeker is wel dat Esther (32) typerend is voor de nieuwe aanwas van het snel hipper geworden Noord. Oorspronkelijk komt ze uit Zeeland, maar ze woont al dertien jaar in Amsterdam. Begin deze week nam ze haar intrek in een huurappartement in Buiksloterham. Op de website van de gemeente toont ze zich enthousiast over het groen in Noord, maar ook over filmhuis FC Hyena en de terrassen van Pllek, Noorderlicht en Café de Ceuvel.

Esther (32) is bewoner numero 100.000 in Amsterdam-Noord.  Beeld Roos Trommelen
Esther (32) is bewoner numero 100.000 in Amsterdam-Noord.Beeld Roos Trommelen

Stadsvernieuwing

Noord is de afgelopen tien jaar snel gegroeid en telt inmiddels ongeveer net zoveel zielen als Deventer, Delft of Venlo. In 2010 had Noord nog 86.000 inwoners. Het contrast met de crisisjaren daarvoor is nog groter als je bedenkt dat de bevolking toen zelfs terugliep door stadsvernieuwing in buurten als de Banne en Nieuwendam.

De komende tien jaar schakelt Noord nog een tandje bij. In 2030 verwacht statistiekdienst OIS van de gemeente maar liefst 132.000 inwoners in Noord. Omdat nergens in Amsterdam zoveel wordt gebouwd, groeit Noord volgens de prognoses van OIS van alle stadsdelen het snelst, tot 158.000 inwoners in 2050.

Groeispurt

Het is niet de eerste groeispurt in het verleden van Noord. Door de rond de industrie gebouwde tuindorpen had Noord in 1921 ongeveer 22.500 inwoners. Tien jaar later waren dit er bijna twee keer zoveel. In de jaren zestig kwamen er bijna 30.000 inwoners bij.

Andere stadsdelen komen al veel langer boven de honderdduizend inwoners uit. Oost, Zuid en West komen zelfs in de buurt van de 150.000. Nieuw-West heeft de meeste inwoners met 157.964 inwoners op 1 januari 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden