Amsterdam Bewaar

Poortjes CS dicht in de vroege ochtend, helemaal afgesloten vanaf 2017

Tussen 5.00 en 7.00 uur is CS alleen nog maar te betreden wanneer is ingecheckt met een ov-Chipkaart.
Tussen 5.00 en 7.00 uur is CS alleen nog maar te betreden wanneer is ingecheckt met een ov-Chipkaart. © ANP

De toegangspoortjes op Amsterdam CS zijn maandagochtend voor het eerst afgesloten. Voorlopig krijgen alleen de heel vroege reizigers te maken met de maatregel.

De poortjes zijn gesloten tussen vijf en zeven uur 's morgens. Vanaf 26 september wordt deze periode uitgebreid met de nacht en zal het station vanaf elf uur 's avonds helemaal dicht zijn voor mensen zonder ov-chipkaart.

Vanaf het voorjaar van 2017 worden de poortjes op het station de hele dag gesloten. 

Wegens de bouw van nieuwe trappen naar perron 2 wordt niet onmiddellijk het hele station afgesloten, zegt een woordvoerder van de NS. "De horecagelegenheden op dat perron moeten bereikbaar blijven buiten de poortjes om, dus daar moeten eerst aanpassingen worden aangebracht."

Veiligheid
Langzaam maar zeker worden steeds meer stations in Nederland alleen nog maar toegankelijk voor mensen die hebben ingecheckt met hun ov-chipkaart. Hiermee hopen de spoorwegen het zwartrijden moeilijker te maken en de veiligheid in treinen en op stations te verbeteren.

De NS experimenteerde in mei al met gesloten poortjes op CS. Toen kwamen reizigers tussen 23.15 uur en 5.00 uur niet meer op het perron. De eerste periode zullen servicemedewerkers bij de poortjes aanwezig zijn om reizigers te helpen.

IJpassage
Wie zonder geldige ov-chipkaart onder Amsterdam Centraal door wil, kan gebruikmaken van de loop- en fietsroute naast het station. Ook is de IJpassage beschikbaar, die zich bevindt tussen de westelijke en de centrale reizigerstunnel.