Plus

Politiek zet sisverbod aan de kant

Raadsverkiezingen en de komst van een nieuwe burgemeester zorgen ervoor dat het sisverbod geen prioriteit krijgt van handhavers. Alleen voor gerichte controleacties is politiek draagvlak.

Joanne van Gool en Ruben Koops

Een meerderheid van de raad steunt burgemeester Femke Halsema bij de juridische en praktische bezwaren die zij ziet bij het verbod op straatintimidatie. Het nafluiten, -sissen of lonken naar vrouwen, homo's en transgenders zal daarom waarschijnlijk nooit stadsbreed worden gehandhaafd, zoals de bedoeling was van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan.

Het verbod werd door hem in 2017 in de gemeentelijke regelgeving (APV) gezet, maar sindsdien is er nog geen boete à 190 euro uitgedeeld. Het initiatief had toen brede steun, maar blijkt in de praktijk lastig te handhaven.

De bezwaren van burgemeester Femke Halsema: mensen die hinderlijk nafluiten of -roepen zijn lastig te betrappen, het vergt veel handhavingscapaciteit, en het is juridisch gezien moeilijk te bewijzen omdat veel opmerkingen onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Formeel geldt nog steeds de waarschuwingsperiode - er worden nu geen boetes uitgeschreven - in afwachting van het gerechtshof in Den Haag. Dat buigt zich momenteel over enkele boetes die in Rotterdam zijn uitgedeeld voor dit vergrijp. De vraag is of de gemeente wel de bevoegde instantie is om dit soort overtredingen te sanctioneren. Tot die tijd zal Halsema het APV-artikel niet schrappen, maar er ook niet actief op handhaven.

Weerbaarheidstraining
GroenLinks, D66, SP, Forum voor Democratie en Denk, samen een meerderheid, steunen Halsema in haar beslissing om voorlopig niet meer handhavers vrij te maken om het fenomeen actief in de hele stad te bestrijden. "De schietpartijen verdienen alle aandacht," vat raadslid Annabel Nanninga (Fvd) het capaciteitsprobleem samen.

Hoewel alle partijen het nafluiten vervelend vinden, zien zij meer heil in de preventieve aanpak die Halsema voorstelt. Ze denkt aan voorlichting voor uitgaanspubliek en jongeren, vooral mannen, en weerbaarheidstrainingen voor vrouwen en transgenders.

Lotte Feenstra, bestuurslid van stichting Stop Straatintimidatie, vindt dat de gemeente geld moet steken in preventie én strenger handhaven. "Als het in Rotterdam kan, waarom dan niet hier? Dat er te weinig resultaat is omdat er alleen voorwaardelijke geldboetes zijn opgelegd, ben ik het niet mee eens."

"Zo'n boete, ook al is die voorwaardelijk, laat zien dat het niet normaal is om vrouwen na te roepen." Ook de weerbaarheidstrainingen schieten haar in het verkeerde keelgat. "Er zijn genoeg weerbare vrouwen, je moet juist de mannen aanpakken."

De VVD, in 2016 initiatiefnemer van het verbod, is teleurgesteld en vreest dat het sisverbod zonder handhaving eigenlijk ten grave wordt gedragen door Halsema. "Daar ben ik wel bang voor," zegt fractievoorzitter Marianne Poot. "Het gaat mij er niet om dat er honderden boetes worden uitgeschreven. Maar door enkele gerichte acties, bijvoorbeeld met handhavers in burger, zeggen wij duidelijk: dit is de norm, die gehandhaafd wordt."

'Praktische moeilijkheden'
Santi van den Toorn, medeoprichter van feministische beweging de Bovengrondse, ziet net als Halsema meer heil in het voorkomen van straatintimidatie in plaats van het achteraf aanpakken. "Het sisverbod is eigenlijk symptoombestrijding, je moet inzetten op onderwijs en de populaire beeldvorming waarin het lijkt alsof het normaal is vrouwen na te roepen. Ik zie ook de praktische moeilijkheden. Handhavers kunnen niet bij elke bouwplaats gaan speuren naar intimidatie."

Intimidatie Sloterplas

In de gemeenteraad gaan geluiden op om het sisverbod alleen actief te handhaven op plekken waar tijdelijk veel overlast wordt gemeld. Zo hebben hardlopers nu veel last van hangjongeren rond de Sloterplas, er zou daar naast intimidatie zelfs sprake zijn van aanranding.

Volgens SP, CDA, Forum voor Democratie, PvdA en VVD zouden ­politie en handhavers hier gerichte acties kunnen uitvoeren. De PvdA verwacht veel van landelijke wetgeving, waarmee straatintimidatie via het strafrecht zou kunnen worden vervolgd. Dat voorstel ligt nu bij de Raad van State.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden