Politiek vindt dat studie Nederlands moet aanblijven

De Tweede Kamer wil dat minister Van Engelshoven (Onderwijs) universiteiten dwingt om de studie Nederlands te blijven aanbieden. Omdat het niet langer rendabel is, stopt de Vrije Universiteit in Amsterdam met de studie. Maar de Kamer vindt het vak te belangrijk om die keuze aan universiteiten over te laten.

Hans van Soest
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amsterdamse VU laat vanaf komend studiejaar geen nieuwe studenten Nederlands meer toe. Al jaren neemt het aantal jongeren dat onze taal wil studeren af. In tien jaar tijd daalde het aantal studenten in het hele land met 60 procent. "Wij zijn daar geen uitzondering op. In ons eerste jaar zitten nog maar vijf studenten. Voor hen hebben we vijf medewerkers in dienst. Het is gewoon niet meer rendabel," zegt Wessel Agterhof van de VU.

Wie Nederlands wil gaan studeren, kan nog wel terecht bij de Universiteit van Amsterdam, in Leiden, Utrecht, Nijmegen of Groningen. Maar hoe lang nog is de vraag. In heel Nederland kozen vorig jaar nog maar iets meer dan 200 studenten voor Nederlands. Deskundigen trekken al langer aan de bel. Er is nu al een tekort aan docenten Nederlands. En dat wordt er met zo weinig mensen die de taal studeren straks niet makkelijker op.

Slechte ontwikkeling
"Het is een slechte ontwikkeling. Het gaat om onze eigen taal. Het is onbestaanbaar als we dan ook nog accepteren dat universiteiten besluiten de studie niet meer aan te bieden. Tot nu toe weigert de minister in te grijpen, maar dat moet veranderen," zegt CDA-Kamerlid Harry van der Moolen.

Van links tot rechts in de Kamer vinden partijen dat. Nu bepalen universiteiten zelf wat ze voor studies aanbieden. “Maar als er geen Nederlands meer wordt aangeboden, zijn we echt de weg kwijt,” vindt D66'er Paul van Meenen. "Bij MBO-opleidingen bepalen we ook vanuit Den Haag dat er overal voldoende aanbod van belangrijke opleidingen moet zijn. Waarom dan niet bij dit soort belangrijke universitaire studies?"


Rendabel

Volgens Van Meenen zijn universiteiten nu te veel bezig met de vraag: welke studie rendabel is. "Daarbij overleggen ze onvoldoende met elkaar of ze kunnen samenwerken. Zo schrapte de Universiteit van Amsterdam al taalopleidingen die nergens anders meer worden gegeven." GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil: "Dit is toch in en in triest? Er is iets goed mis met hoe we universiteiten financieren. Als zoiets belangrijks als onze taal niet meer gegeven wordt omdat het niet meer rendabel is, moeten we ingrijpen."

PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt dat een 'noodmaatregel' nodig is om te voorkomen dat er nog meer universiteiten het voorbeeld van de VU volgen. "Want die terugloop van studenten Nederlands is overal een probleem. En er wordt nog wel Nederlands gegeven op de lerarenopleidingen, maar daar hebben we toch echt universitair geschoolde neerlandici voor nodig."

Studenten interesseren
Regeringspartijen CDA en D66 vinden ook dat er meer werk moet worden gemaakt om studenten te interesseren voor het vak. Van der Moolen: "Een tijd geleden speelde hetzelfde probleem met wiskunde. Dat aantal studenten is weer gestegen. We willen toch niet dat als straks de belangstelling voor Nederlands toeneemt er onvoldoende studieplekken zijn."

Regeringspartner VVD vindt echter dat er geen reden is voor paniek. Kamerlid Judith Tielen: "Er blijven nog voldoende steden over waar je wél Nederlands kunt studeren. Als er zo weinig studenten zijn, kun je als universiteit ook geen kwalitatief goede opleiding bieden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden