Ter Plekke

Politiek verslaggever David Hielkema over de plannen om Amsterdam minder druk te maken: ‘Twijfel aan de haalbaarheid’

De gemeente Amsterdam wil onder de grens van twintig miljoen toeristen per jaar blijven. Beeld Dingena Mol
De gemeente Amsterdam wil onder de grens van twintig miljoen toeristen per jaar blijven.Beeld Dingena Mol

Amsterdam heeft woensdag ingrijpende plannen gepresenteerd om de drukte in de binnenstad aan te pakken, zoals een blowverbod en het uitbannen van vrijgezellenfeesten. Volgens David Hielkema, Stopera-verslaggever van Het Parool, een duidelijk signaal: ‘De gemeente wil het discours veranderen.’

Marijne Beijen

David, de visie die gemeente woensdag heeft gepresenteerd, is die bijzonder?

“Het gemeentebestuur oppert al jaren losse plannen om de drukte in de binnenstad tegen te gaan, dus dat is niet nieuw. Maar het is wel bijzonder dat veel plannen nu als één pakket worden gepresenteerd en dat de gemeente met een duidelijke visie komt. Daar spreken duidelijk de ambities van het college uit. Een begrenzing van de toeristenstroom en een leefbaardere stad.”

En dat betekent onder andere het uitbannen van vrijgezellenfeesten en minder hotels: wat vind je daarvan?

“Met deze visie laten ze in één keer aan iedereen zien: dit is waar Amsterdam naartoe wil. Maar waar ik vraagtekens bij zet is de haalbaarheid. Een aantal dingen vereisen nog heel veel juridisch uitzoekwerk, zoals het verder tegengaan van vakantieverhuur of het uitbannen van kroegentochten. Bij de eerste de beste kroeg zul je gewoon binnenkomen met een groep. Wat voor effect heeft het dan? Een reserveringssysteem invoeren voor het Wallengebied op vrijdag- en zaterdagavond, via het gebruik van een app, is ook iets waarvan de effectiviteit nog maar moet blijken.”

En het blowverbod?

“De burgemeester heeft eerder al aangegeven dat we daar niet te ‘overspannen verwachtingen’ van moeten hebben. Ik vraag me ook af in hoeverre het zou werken: op dit moment is het nog steeds elke week feest met veel drukte op de Wallen, terwijl daar al een alcoholverbod geldt. Wel denk ik dat het logisch is dat je alcohol en wiet met zo'n verbod gelijk trekt.”

Wat mist er volgens jou?

“Naast de juridische zekerheid van een aantal plannen wordt er ook een hoop niet besproken. Wat ik opvallend vind, is dat het financiële plaatje wat betreft de toeristenbelasting nog ontbreekt. Ik vind het ook best hoog spel dat ze toeristen willen spreiden naar bijvoorbeeld Osdorp. Als het uiteindelijk toch niet lukt om het aantal toeristen te dempen, creëer je dan niet op andere plekken ook problemen door spreiding?”

“Ook opvallend is dat er helemaal niet is gekeken naar het verplaatsen van de zeecruiseterminal. Door deze te verplaatsen, kun je direct hordes toeristen die weinig bijdragen weren uit het hart van de stad.”

Gaan Amsterdammers hier eigenlijk snel iets van merken?

“Kort gezegd: nee. Het is geen korte termijnplan, maar een visie voor de komende jaren en uiteindelijk 2035. Veranderingen zullen dus geleidelijk gaan. Een ‘stip op de horizon’, noemt de gemeente de visie zelf. Wat het duidelijk maakt is dat het bestuur bezig is om het discours te veranderen.”

“Om dat te doen moet je iedereen meekrijgen, tot alle kleine snackbarondernemers en drankverkopers in het gebied aan toe. Dat moet weer overslaan naar toekomstige toeristen in het buitenland. De vraag is wanneer die verandering voelbaar wordt in de stad.”

Geef je mening: wat vind jij?

Wat vindt u van de plannen van de gemeente Amsterdam om het toerisme in goede banen te leiden? Bent u blij met de maatregelen, of vindt u juist dat de stad de drukte zou moeten omarmen?

Geef uw mening in circa 150 woorden en mail ons op hethoogstewoord@parool.nl onder vermelding van uw volledige naam (voor- en achternaam), woonplaats en het stadsdeel waarin u woont.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden