Politiechef: ‘Alle gestolen buit van overval in Noord is teruggevonden’

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw zei in het televisieprogramma Nieuwsuur over de overval van woensdag in Amsterdam-Noord dat de politie aanneemt ‘dat de gestolen buit helemaal is teruggevonden’.

Het Parool

De overvallers hadden het gemunt op een waardetransportauto met edelmetalen die een waarde zouden hebben van 50 miljoen euro. “Het was goud van juweliers en andere waardevolle spullen. Ik heb het bedrag van 50 miljoen euro ook gehoord, of dat klopt moet uit onderzoek blijken. De aanname is dat alle gestolen buit is teruggevonden,” zei Paauw.

Paauw blikte terug op het moment dat de eerste melding van de overval binnenkwam. De melder, een vrouw, zag de overval gebeuren en belde direct 112. “Er is gelijk prioriteit gegeven aan de melding, wat betekent dat er ook direct allerlei eenheden aan gekoppeld worden. Inclusief alle eenheden op straat. Tegelijkertijd komt ook de DSI, de Dienst Speciale Interventies in actie, die zich met name richten op grof en extensief geweld. Zij staan 24/7 paraat.”

Dat er direct zoveel eenheden paraat stonden was niet omdat de politie al rekening hield met een overval op het waardetransport van Brink’s. Agenten in Noord waren hoogstwaarschijnlijk wel op de hoogte van het transport. “Het was woensdag een doordeweeks dag zonder evenementen of demonstraties. In die zin is Amsterdam een redelijk compacte stad. En ondanks alle tekorten rijdt er dan gewoon wel veel politie rond die snel paraat staat.”

Dat er bij de overval en achtervolging zo veel wapengeweld is gebruikt door de criminelen is een kenmerk van dergelijke zware Belgische en Franse groeperingen, zei Paauw. Eerdere zeer gewelddadige overvallen op waardetransporten in Nederland(onder meer in 2011 op transporten van Brink’s en Secure Cash) werden gepleegd door een Belgisch-Franse groep mannen, die zich de ‘Scarfacebende’ noemde.

De politie doet op dit moment onderzoek naar de herkomst van de groep. Dat onderzoek richt zich voornamelijk op Franstalig België. Tot nu toe zijn zes verdachten van de overval aangehouden, twee raakten daarbij gewond. Een zevende verdachte overleed. De politie zoekt nog zeker twee andere voortvluchtige verdachten. Volgens Paauw zijn er meer verdachten dan tot nu toe bekend.

‘Trots’

Hij was zeer te spreken over het optreden van de agenten. “Ik ben bijzonder trots. Ik was gisteren bij de debriefing, dan hoor je hoe vastberaden mensen zijn geweest. Agenten die door een sloot gaan om er achteraan te gaan. Daar heb ik respect voor. Maar onze mensen zijn geen cowboys, die doen dit gecoördineerd en met hulp van de politiehelikopter.”

Er is woensdag geestelijke opvang geweest voor de agenten. “Collega’s worden gehoord als getuige, maar krijgen allemaal een advocaat. Dit heeft een enorme impact.”

De achtervolging eindigde in Broek in Waterland, een dorp verderop. Daar renden agenten achter verdachten aan door het weiland en werd over en weer geschoten. Beeld Videostill
De achtervolging eindigde in Broek in Waterland, een dorp verderop. Daar renden agenten achter verdachten aan door het weiland en werd over en weer geschoten.Beeld Videostill

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden