Nieuws

Politie werkt aan lint met QR-code voor informatie over incidenten

De Amsterdamse politie is bezig met de ontwikkeling van een politielint met daarop een QR-code met informatie over incidenten. Zo komen nieuwsgierige omstanders direct te weten wat er aan de hand is in een afgezet gebied.

Olaf Heyblom
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De politie merkt dat mensen behoefte hebben aan een ‘laagdrempelige en simpele manier’ van contact met de politie, omdat de huidige communicatiemogelijkheden als complex worden ervaren, schrijft de politie op Instagram. Daarom ontwikkelt de politie Amsterdam een ‘digitale omgeving’ met daarop informatie over incidenten. Mensen kunnen op dat portaal komen door een QR-code te scannen die op het politielint op de plaats van het incident is gedrukt. Andersom kunnen passanten via het portaal ook informatie met de politie delen, bijvoorbeeld rond een getuigenis of behoefte aan slachtofferhulp.

“De ontwikkeling staat echt nog in de kinderschoenen, er is nog niets concreets,” licht een politiewoordvoerder toe. “We zijn nu aan het inventariseren wat mensen zouden willen weten.” Daarvoor heeft de politie een enquête uitgezet.

De politie is ook bezig met de ontwikkeling van een app, waar live incidenten op worden gemeld. Zo weten passanten of een incident gevolgen heeft voor het openbaar vervoer en zien ze naar welke verdachte de politie op zoek is.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden