Politie vindt vuurwapen en horloge in onderzoek naar dood Bas van Wijk

In het onderzoek naar de dood van Bas van Wijk heeft de politie een vuurwapen en horloge aangetroffen, op aanwijzing van een van de vier verdachten.

Jesper Roele
Bas van Wijk (24) werd op 8 augustus doodgeschoten. Beeld Privéfoto
Bas van Wijk (24) werd op 8 augustus doodgeschoten.Beeld Privéfoto

De politie zal schietproeven houden om vast te stellen of het vuurwapen ook is gebruikt bij de schietpartij op zaterdag 8 augustus op de Oeverlanden, waarbij de 24-jarige Van Wijk om het leven kwam.

Van Wijk werd doodgeschoten toen hij naar verluidt wilde voorkomen dat een horloge van een vriend werd gestolen. De schietpartij vond plaats op klaarlichte dag in park Oeverlanden, waar honderden mensen picknickten, zwommen en lagen te zonnen. De schietpartij was op de zwemsteiger, een klein schiereilandje in de Nieuwe Meer.

Vijf verdachten uit Amsterdam, in de leeftijd van 18 tot en met 26 jaar, werden op woensdag 12 augustus aangehouden door de politie in verband met de schietpartij. Een van hen wordt niet meer in verband gebracht met de zaak, maar zit nog wel vast vanwege andere strafbare feiten. De overige vier verdachten zitten nog vast voor de dodelijke schietpartij; van hen heeft één bekend te hebben geschoten. Deze verdachte heeft de politie ook naar het vuurwapen en horloge geleid.

Stille tocht

Afgelopen vrijdag hielden vrienden en bekenden een stille tocht voor Van Wijk in zijn geboorteplaats Badhoevedorp. Ook de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam, Jos Wienen van Haarlem en Marianne Schuurmans-Wijdeven van Haarlemmermeer liepen mee. Familieleden en naasten droegen een wit T-shirt met de tekst ‘Onze Held’ op de borst. Op de rug stond ‘#AllesisvoorBassie’.

Donderdag werd bekend dat een bijeenkomst voor de vele mensen die getuige waren van de schietpartij niet doorgaat. Slechts acht mensen hadden zich gemeld. De gemeente had de bijeenkomst georganiseerd zodat getuigen van het schietincident in het bijzijn van de politie en Slachtofferhulp met elkaar konden praten over wat ze hebben meegemaakt. De mensen die zich aangemeld hadden voor de bijeenkomst, krijgen nu individueel slachtofferhulp.

Maandag 24 augustus staan de vier verdachten voor de Amsterdamse rechtbank. De raadkamer zal dan beslissen of ze langer vast blijven zitten. De beperkingen van de verdachten zijn inmiddels opgeheven, wat inhoudt dat zij naast hun advocaat ook contact met familie mogen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden