Politie verricht 61 arrestaties bij kraakpoging na woonprotest

De politie heeft zondagavond 61 arrestaties verricht na afloop van het drukbezochte woonprotest in Amsterdam. Volgens de politie wilde een groep een pand kraken in de Gravenstraat, in de buurt van de Dam.

ANP/Het Parool
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Een politiewoordvoerder vertelt dat de groep zich afsplitste toen de protestmars arriveerde op de Dam. “Zij gebruikten geweld in de richting van de politie en probeerden barricades op te werpen. Voordat zij een pand in de Gravenstraat konden kraken, werd de groep ingesloten.”

De groep die zou hebben geprobeerd de politie tegen te houden voor een kraakactie werd ingesloten. “Ze zijn allemaal gearresteerd,” zegt de politiewoordvoerder. Hij benadrukt dat de arrestanten aanhangers zijn van de kraakbeweging en in die zin losstaan van de grote groep demonstranten die zondag opkwam voor betere huisvestingskansen.

De arrestaties zijn verricht toen de demonstratie al voorbij was en het gros van de demonstranten naar huis. In totaal werden twaalf mensen gearresteerd op basis van strafrecht, de rest op basis van overtreding van de algemene plaatselijke verordening (apv).

Maandagochtend zitten nog twintig arrestanten vast. Een deel daarvan wordt verdacht van openlijke geweldpleging en volgens de politie zitten er ook nog mensen vast voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

‘Buitensporig politiegeweld’

De kraakbeweging zegt in een reactie: “De politie heeft buitensporig geweld gebruikt om ons weg te slaan van de plek die ons nieuwe thuis zou worden.” Volgens de groep escaleerde het politiegeweld zodra ze aankwamen bij de Dam. “Wij werden in elkaar geslagen, uit de menigte gesleurd door stille agenten en sommigen van ons werden zelfs tot bloedens toe op de grond geslagen.”

De krakers voelen zich één met de demonstratiedeelnemers. “Kraken is van oudsher een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste, onderdeel van het aanpakken van de woningcrisis. Wonen is een eerste levensbehoefte en als dit niet aan ons gegeven wordt door de staat en de samenleving, dan nemen wij het.”

De krakers hadden naar eigen zeggen twee woningen op het oog in de Gravenstraat, die eigendom zijn van een speculant die volgens de krakers 116 panden bezit. “De huizen staan al meer dan twee jaar leeg en zijn dichtgetimmerd. Wij vinden het onacceptabel dat huizen leegstaan terwijl wij dakloos zijn en zoeken naar betaalbare woonruimte.” De actiegroep besluit de reactie met de mededeling dat kraken door zal gaan.

Woonprotest

Zondagmiddag kwamen er volgens cijfers van de gemeente ongeveer 15.000 mensen naar Amsterdam om te protesteren tegen het huidige woningbeleid. De deelnemers liepen een mars van het Westerpark naar de Dam. De demonstratie was zondag aan het begin van de avond afgelopen. Maar een harde kern van de betogers bleef achter en verplaatste zich naar de Nieuwezijds Voorburgwal, achter het Paleis op de Dam, waar ze in de buurt een pand zouden hebben willen kraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden